Стеля

Dec 17, 2012 09:24

Ще до теми українсько-єврейських і взагалі міжетнічних стосунків на території України. Лист українського священика о. Омеляна Ковча, ув'язненого в Майданеку за захист євреїв, до його родини:

"Я розумію, що ви стараєтеся визволити мене. Але я вас прошу цього не робити. Вчора вони вбили 50 людей. Якщо мене тут не буде, то хто допоможе їм перейти через ці страждання?"

"Я дякую Богові за Його доброту до мене. За винятком раю, це єдине місце, де я хочу бути. Тут ми всі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латвійці та естонці. Я єдиний священик між ними. Навіть не можу собі уявити, як тут буде без мене."

"Коли я відправляю святу літургію, вони всі моляться. Вони умирають по-різному, і я допомагаю їм перейти цей маленький місточок до вічності. Хіба це не благословення? Хіба це не найвеличніша корона, котру Бог міг положити на мою голову? Я дякую Богові тисячу разів на день, за то, що послав мене сюди. Я більше Його ні про що не прошу. Не переживайте і не тратьте віри у те, що я роблю. Замість того, радійте мною. Моліться за тих, хто створив цей концентраційний табір і цю систему. Вони єдині, хто потребує наших молитов. Нехай Бог змилується над ними."

Саме такі люди тримають "духовну стелю" для українців. Ця стеля дуже висока, і для більшості людей вона не може бути планкою в повсякденному житті. Але ніщо нам не заважає час від часу підносити до неї очі.

релігії, шляхетне

Previous post Next post
Up