Варшава V - Як доїхати?

Dec 26, 2009 19:26

До Варшави можна доїхати по-різному:

1. Пішки.
2. Літаком.
3. Автобусом.
4. Потягом.
5. Автом.



Детальна інформація про кожен спосіб - під катом.

З цих способів я пробував всі крім літака, тому спробую розповісти про кожен з них в деталях.

1. Автобус.
Автобуси до Варшави ходять з Києва та Львова. Квитки можна купити онлайн на сайті bus.com.ua, а можна забронювати на сайті (безплатно) і купити в касі.
Ціна квитка зі Львова - трохи більше 200 грн. Поїздка зі Львова до Варшави триває годин 9, і номінально година відніметься на кордоні через різницю в часі (а по дорозі з Варшави до Львова - додасться). Автобус зі Львова має кілька переваг перед автобусом з Києва, а саме:
- сидіти 9 годин зручніше, ніж 20;
- більшу частину поїздки ви їдете по польських дорогах;
- обравши ранковий квиток, в автобусі не доведеться спати, що незручно і виснажливо
- дешевше доїхати до Львова і пересісти на автобус, аніж їхати прямим автобусом Київ-Варшава
У Львові сідаємо на автостанції, яка знаходиться прямо перед виходом із залізничного вокзалу. Виходити у Варшаві краще на станції Варшава Заходня (Zachodnia/Західна), а не на станції Варшава Всходня (Wschodnia/Східна). Східна має дурну репутацію від часів 90-х. Найкраще поєднання - нічний потяг Київ-Львів та ранковий автобус Львів-Варшава. Збрехав той, хто сказав, що польські дороги нестерпні. Гроші іноді можна поміняти у водія.

Я проїжджав через пункт пропуску з дивовижною назвою Гребенне:



В автобусі, як і в потязі, речі ретельно не перевірятимуть. Стояти на кордоні доведеться менше, ніж на потязі, бо не міняють колеса і не шукають цигарки. Але час може сильно різнитися, у нас це забрало годину-півтори. Туалет на кордоні платний і дорогий - 5 грн/1.5 зл., хоча якщо ви проходитиме на чоловічу сторону під час обілечування жінки (і навпаки), касир повернеться до вас спиною і можна пройти за так.

Раніше дозволялося провозити блок сигарет, але наприкінці минулого року правила змінили через заробітчан, які бігали із цим по кілька разів на день в обидва боки (вартість пачки Мальборо в Україні - 8 грн, у Польщі - трохи більше 20 грн). Тепер можна провозити одну (!) пачку.



2. Потяг.
Потяг зручний через відсутність пересадки, при цьому не потрібно сидіти парудесят годин в одному положенні, як в автобусі. Крім того, їдучи автобусом вас буде потряхувати, а потягом - ні. До переваг зараховуємо більше простору, завжди доступний туалет (з винятком, про який йтиметься далі) та все, що пов'язуємо з потягом. Тільки купе. З Києва до Варшави ходять два потяги: Київ-Варшава (о 13:** відправлення з Києва) та Київ-Берлін (відправлення о 6:**). Другий відрізняється наявністю трьох поверхів поличок в купе і є дорожчим. Варшава-Київ має українські вагони і польські. Польських вагонів всього декілька, вони краще, але дорожчі десь на на 10-15%. Потяг міг би бути гарним варіантом і є ним, окрім низки дрібниць:
- по ціні на сьогодні це є найдорожчим способом дістатися до Варшави включно з літаком (якщо під останнім мати на увазі WizzAir). Ціна рахується від євро, тому в гривні/злотих коливається, причому у гривні це коливання йде тільки вгору (4** грн у 2007, ~6** грн у 2008, ~8** у 2009, хоча зараз євро впало і ціни я не знаю).
- на відміну від автобуса і літака, квитки не можна замовити онлайн. Більше того, в Києві вони продаються у спеціальній касі, у якій їх виписують від руки (байдуже чи на вокзалі чи в інших касах). За умови відсутності черги і перерви, виписування займе хвилин 20. Дві людини перед вами - годину. Чотири людини і перерва - дві години. Спритність різниться залежно від настрою касира в конкретний день. У Варшаві квиток можна купити у спеціальній касі в холі за пару хвилин, трохи довше рано вранці чи після 20:00, коли купувати доведеться у віконечку. 100% можна буде сплатити карткою. На ці рейси, однак, інтернет-продажу нема і в Польщі.
- у Польщі вузька колія, в Україні широка. Через це на кордоні в потягів перекручують колеса, що додає часу до загального часу поїздки.
- митний контроль проходитиме вночі. Приблизно між 0:00 та 2:30 години півтори спати не дадуть точно, треба надати паспорт обом митникам - українському та польському.
- при зупинці на кордоні, яка може тривати до 3 годин, туалети будуть зачинені, вийти на вулицю не можна.
- регулярно відбуваються ретельніші пошуки цигарок, тому одного разу мені не вдалося поспати за ніч години дві.
З Польщі їхати в Україну легше (будь-яким видом транспорту) - при в'їзді в Україну ніхто нічого не перевіряє. Поїзд їде через пропускний пункт Дорогуськ (Dorohusk).

3. Літак.
Переліт звичайним літаком з київського "Борисполя" (KBP) до варшавскього "Окенча" (WAW) може коштувати близько $200 в один бік. Проте нещодавно літати з України до Польщі почали Wizzair, які довезуть вас за ~$35. Це був би найдешевший і найшвидший варіант, якби вони літали куди треба. Але вони літають в Катовіце, тому звідти доведеться діставатися до Варшави самотужки. Автобус чи потяг - вибір за вами, але літак з Києва прилітає до Катовіц пізно ввечері, і що робити в разі відсутності потягів/місць до Варшави? Плюс вкупі з цим цей варіант не є найдешевшим. Є навіть сумніви, що він є найшвидшим - крім 1,5 години польоту, врахуйте подорож до Борисполя, +2 години до посадки, подорож від аеропорту Катовіц до місця, звідки ви їхатиме до Варшави, час, який ви чекатимете свій транспорт і власне подорож звідти до Варшави. Плюс обмеження на багаж і ретельна його перевірка. Не читав, але засуджую. Втім, до Кракова це, схоже, ідеальний варіант.

4. Авто.
Приблизно те саме, що і в автобуса. Трохи довший час очікування. Ретельніша (мабуть) перевірка речей. Вертався так з Польщі. Зручно.

5. Пішки.

Перетинання пішого кордону на пункті Шегині-Медика дуже детально описав noddeat, додати там мабуть нема чого. Складно тільки знайти гарний і зручний спосіб дістатися з Перемишля до Варшави.

warsaw, kyiv, ukraine, polska, travel

Previous post Next post
Up