Торонто ч.1

Aug 19, 2010 19:48



Насолодившись спогляданням бобра на шедевральному стовпі, перейдемо до стандартного набору.

1. Зупинка. Скляна і закрита. На зупинках, як виявляється, може не бути ані елекронного табла, ані паперового розкладу та навіть номерів маршрутів. І це не просто так.



2. Смітник. Відкривається натисканням педалі, передбачає сортування сміття на перероблюване та неперероблюване.



3. Велосипедна доріжка. Не відділена від дороги і вузенька, зате вона є.



4. По вулицях ходять трамваї, схожі на старовинну праску. Фірмовий колір - червоний (хоча рідко можна побачити інші). Як і у Сан-Франциско, зупинки викликають смиканням за шнур, вхід через передні двері з оплатою у скриньку без решти або показуванням відповідного документу водієві. Щоб двері відкрилися, так само треба зійти на останню сходинку. Все це стосується і автобусів. Проїзд дорогий - $3/поїздка (повний). Проїзний на день - $10.

Втім, трамваї не позбавлені унікальності. Річ у тім, що вікно відкривається не зверху, а знизу. Таким чином "дивитися у вікно" означає "дивитися у вікно", а не "дивитися у замацане скло, яке завжди відсвічує".



5. У центрі міста трамваї не відділені від потоку автомобілів, і йдуть посередині. Крім, звичайно, острівків, пасажири висаджуються прямо на дорогу. Автомобілісти про це знають і зупиняються завчасно.



6. Кондиціонери ставлять у вікна, а не псують стіни. На голову вода не капає.



7. У місті багато соціальної реклами з текстом "допоможи транспортній системі бути вільною від жуйок". Жуйками центр загаджений на славу. На бетоні (зупинки і хідники тут з бетону) це видно ще більше, ніж на асфальті.



8. З іншого боку, тут не побачиш жодного недопалку. Курити на вулиці не заборонено, але не прийнято. Проти куріння є своя соціальна реклама.



9. Неодмінні атрибути Північної Америки - шкільні автобуси



та гігантські авто.



10. А тепер повернемося до транспорту. Уся річ у тім, що у Торонто транспорт ходить по прямій. Чітко на Схід, Захід, Північ чи Південь. Вам не потрібно дивитися, який саме маршрут вам підходить - найвірогідніше, що він буде один. Скоріш за все він буде йти прямо, тому якщо вам необхідно повернути - виходите на потрібній вулиці і пересаджуєтесь на інший автобус чи трамвай, який так само їхатиме прямо. Єдиний виразно непрямий громадський транспорт - метро.


canada, toronto, travel

Previous post Next post
Up