Главу держави Україна відтепер обиратимуть у парламенті. Ви погоджуєтеся?

Feb 14, 2014 16:06


Главу держави Україна відтепер обиратимуть у парламенті

або Прем`єрська республіка



Корона Данила Галицького (1201-1264)
У випадку повернення до Конституції 2004 року, тим більше у редакції політдуету "Батьківщина"-"Свобода", матимемо не парламентську республіку, як це означено юридичною мовою, а прем`єрську. Повнота влади всередині країни належатиме посадовцю під назвою "голова Уряду" ("голова Кабінету Міністрів"), а не тому кого ми звикли вважати Президентом з великої літери.

Добре це чи погано? Для кого як. Усе залежить від того яким чином ми бачимо своє майбутнє - осібно чи остаточно розчинившись всередині Європейського Союзу, у більшісті держав якого посада президента є суто номінальною. Скажімо, хто з нас знає прізвище, ім`я, по батькові "президентів" ФРН, Туреччини чи Італії? Але ми дуже добре знаємо персони тамтих прем`єрів. І не лише завдяки їхній яскравій вдачі.



Формально, гібридні (змішані, напівпрезидентські, президентсько-парламентські) форми державного правління в Європі лишилися тільки у чотирьох суб`єктів - Франція, Португалія, Румунія, Україна. Враховуючи потужні традиції французського політичного організму, навряд чи там щось найближчим часом зміниться, хіба що в протилежному напрямкові. А ось із рештою трьох економічно відсталих попрацюють... Щодо інших, то "президенти" виконують там ті самі ритуальні функції, що й монархи. Підписують листівки, фотографуються з плюшевими ведмедиками, відвідують дідарні та їдальні для військових.

Ще одна цікава деталь. Поза межами Європи цей суто європейській продукт розповсюджений переважно у колишніх західноєвропейських колоніях, які втім не позбулися відносин залежності зі своїми метрополіями. Куди ж без них? ..Та й хто їх відпустить? ...Натомість 90% країн Латинської Америки, власне США, Іран, Середня Азія та навіть Південна Корея лишаються на позиціях жорсткого президентуалізму. ...Росія? Також гібрид, бо є членом Ради Європи зі скасованою смертною карою в комплекті.

Прикрита фіговим листям софізму "парламентська республіка" держава з відтятою головою (даруйте за натуралізм) конче потрібна Зовнішньому Управлінню та національним клубам олігархів. Посаду наділеного верховною владою президента вони вважають зайвим запобіжником у просуванні власних інтересів, непотрібною ланкою у виконанні прийнятих ними рішень. Їм значно легше провести потрібну прем`єрську кандидатуру через парламент, ніж роз`ятрювати людям душу на президентських виборах.

За українських реалій пояснити це взагалі елементарно: "диктатура", "внутрішнє протистояння", "для чого?"

В одному зі своіх останніх звернень Віталій Портніков прямо запропонував обирати президента парламентом. Мовляв, кожні президентські вибори у нас перетворюються на Священную Війну західняків зі східняками, православних з католиками і т.д.

Почули. Точніше завчасно озвучили й не помітили жодної зворотньої реакції.

Тільки хто пояснить виборцям що фактичного Керівника Країни (поняття "глава держави" лишіть собі на згадку) тепер обиратимуть БЕЗПОСЕРЕДНЬО не вони, а обрані ними представники у Верховній Раді під час голосування за персональний склад Кабінету Міністрів? Враховуючи ж що 50% обранців йдуть за партійними списками, то "маленький українець" до всього ще й не знатиме наперед ХТО САМЕ обере йому Прем`єра із президентськими повноваженнями, бо партії ніколи не гребували розпродажем прохідних місць у списку, а за нових умов вартість такого дорогоцінного товару сягне нечуваних позначок.

Звичайно ж, регіональні еліти Південного Сходу вимагатимуть тепер створення верхньої палати парламенту. І, знову ж таки, посилаючись на провідний європейській досвід. Захід і Центр погодяться, але за умов відмови від федералізації.

Як це називатиметься? Унітарна двопалатна "парламентська" (тобто прем`єрська) республіка. Точнісінько як у Польщі, Чехії та Італії.

Дмитро ДОБРИЙ dm-dobriy

14 лютого 2014 року, 16:06

Тимошенко, Тимошенко Юлия Владимировна, Азаров Микола Янович, украинская оппозиция, Азаров, українці, Кабмин, Яценюк, Тимошенко Юлія, политическая коррупция, Кабинет Министров Украины, Тимошенко Юлия, Тигипко, Янукович Виктор, политическая мафия, Тимошенко Юлія Володимирівна, Янукович Віктор Федорович, Россия, США, удар, Янукович Виктор Фёдорович, Майдан, олигархи, Украина, Азаров Николай, правительство, политическая проституция, Росія, Янукович, Азаров Николай Янович

Previous post Next post
Up