про іншого письменника - якого я чим далі тим більше поважаю

Feb 25, 2011 12:25

Війна пам'ятників

Та війна пам’ятників, котра триває в країні вже не перший рік і котра особливо активізувалась останнім часом, лише підкреслює, наскільки для них важливим є перевести все твоє незадоволення ними в площину боротьби з привидами історії, спрямовуючи всю твою агресію та спротив не на міську чи обласну раду, а на пам’ятники та бюсти. ( Read more... )

meta, local politics, ukrainian

Leave a comment

Comments 8

polar_bird February 25 2011, 10:36:48 UTC
з одного боку - так воно і є.
з іншого боку - історико-героїчний контекст є необхідним для того, щоб стимулювати людей до громадянського спротиву. бо наразі всім простіше пристосовуватись, давати і брати хабарі, красти і т.д. зрештою - просто тікати в Європу і будувати свій добробут там. апеляція до історичних героїв - це все-таки вагомий аргумент в тому, щоб боротись за щось більше, ніж особисте виживання.

Reply

kermanich February 25 2011, 11:03:08 UTC
"Я ніколи не казав Вам і не скажу, що не треба писати про козаччину; навпаки, треба і дуже треба, бо в нас не сказано ще правдивого слова про се історичне явище; треба тільки одкинути той туман, химери та нісенітниці, якими наші письменники обмальовують колишню й сучасну Україну. Про козаччину у нас пишуть так, як писали 10 літ тому назад, як велить традиція, а не висліди науки про еволюцію громадських рухів. Найбільшою з нісенітниць є та, буцім Україна була колись єдиним неподільним тілом з погляду національних інтересів і змагань, як хотять запевнити наші псевдопатріоти, - такої України ніколи не існувало і не існує. В уяві наших істориків, а особливо повістярів та драматургів, Україна як була, так і в абстракцією, вигаданою з голови та щирих, хоч і не розумних, зітхань; сю абстракцію витворив у нас на Україні шляхетський (дворянський) патріотизм - реальний (з погляду потреб пануючих станів) і книжковий (з погляду ідей), однако шкідливий як правдивій національно-українській справі, так, може, ще більше - пекучим інтересам народних ( ... )

Reply

kermanich February 25 2011, 11:03:23 UTC
"Наші письменники дуже легко розв'язують се питання, зачисляючи декого з історичних укр[аїнських] діячів до "зрадників", "перевертнів" тощо, гадаючи тим способом побороти всі істор[ичні] непорозуміння та приписуючи зраді окремих осіб, в ліпшім разі - партій, всю вагу складних соціальних подій. Не в зраді тут річ, - се дурниця і більш нічого; вага в суперечності станових інтересів, в тім, що кожен стан тяг в інший бік і намагався, коли мав силу, потягти в той бік і всіх других, - кожен стан таким робом робився зрадником супроти іншого, а се саме зводить питання про зраду аd absurdum; панувала "українська" ідея того стану, який мав під той або інший час більше сили використати другі стани в ім'я своїх власних інтересів. Українське шляхетство ближче стояло по своїм змаганням, матеріальним і духовним потребам до шляхетства польського, більш було споріднене з ним, ніж з укр[аїнським] поспільством, з котрим у його не було нічого спільного, крім залежності, що становила привілей однії частини українців супроти другої. За сі привілеї бились ( ... )

Reply


i_grygorovych February 25 2011, 10:50:02 UTC
джядан, чи шо!?
люблю блоги тсн
так, дядько пише поділу...

Reply

chapeye February 25 2011, 10:54:45 UTC
джидан, да

Reply


adrianom February 25 2011, 11:22:03 UTC
З цієї т.з. так само "випуском пари" є і ця "жалоба по роковинам Януковіца".

Reply

chapeye February 25 2011, 11:24:03 UTC
це трошки інакше.
це про діючу влдаду. бо ж нема охочих палити ментовські авто

Reply


bolshoi February 25 2011, 11:53:41 UTC
Ага... А основной вопрос, между прочим, почему построенные общенародным трудом предприятия были за бесценок получены в собственность Фирташами и Ахметовыми, а прибыль показывают нулевую, ничего не давая в бюджет, при этом тех, у кого доход - тысяча долларов в месяц заставляют отдуваться за всех?

Reply


Leave a comment

Up