Про роботу і безробіття!

Aug 31, 2010 17:58

Як епіграф - три рекламні фрази:(До речі, цікаво. Реклама вже так усіх задерла! У епіграф зазвичай виносять цитату або афоризм, а в даному випадку нічого кращого не знайшлося для епіграфа! Усміхнувся!)

Спілкуйся на форумах, веди свій щоденник, Коментуйте та отримуй гроші

Криза закінчилася! Для копірайтерів робота є 24 години 7 днів на тиждень!

Якісний контент для вебмайстрів!

Як у Вас відчуття від економічної кризи?
Закінчився?
Закінчується?
Тільки починається і жити стає все гірше?

Як з роботою?
Усе в порядку?
Або зарплата і купівельна спроможність знизилися?
Може довелося втратити роботу під час кризи?
Побігати пошукати?
Як відчуття?


Прочитати російською мовою в Блозі копірайтера.


Не знаю як у Вас, але в мене останні півтора року спілкування з друзями починалося з обговорення економічних проблем. Реально ця тема торкнула буквально всіх. І ті, кому довелося пошукати роботу - дуже похмурі речі розповідали. Про те, як не могли знайти роботу за тиждень або місяць. Про те, що ставки, які пропонувалися, падали не тільки в рази, а подекуди й на порядок. І при цьому роботи за фахом людина все одно знайти не міг. Причому зачепило не тільки рекламщиків і будівельників. Зачепило всіх без винятку.Сам я, Слава Богу, роботу не шукав - але обсяг замовлень реально потрапляв і вперто не хотів відновлюватися. Коли рівень життя падає в кілька разів, досить важко утриматися, щоб не скотитися в депресію. І це, маючи все необхідне - руки, голову, знання, досвід, репутацію серед колег. Роками наполегливо працюєш, ростеш на місяць буквально на пару-трійку відсотків, ореш як буйвол практично без вихідних, і потім - бац! Через те, що якісь фінасово бонзи від економіки (з зарплатами в десятки мільйонів) самі ні чорта в своїй економіці не розуміють, через те, що якісь американці тупі кредитів понабирав - зупинитися не могли, ти падаещь за кілька днів відсотків на 200-300. І потім півтора року з цієї ями вилізти не можеш. Причому ніби і не дурень. Голова, руки - все при тобі. А сидиш чомусь на попі!
Знайоме відчуття?

Відразу скажу засів писати я цей пост, не для того, щоб розповісти всьому світові, що "жизнь - лайно!" Якщо у Вас вистачить терпіння дочитати до кінця - впевнений, Ви переконаєтеся, що все навпаки - дуже навіть позітівненько!

Так ось, у зв'язку зі зменшенням обсягів роботи, часу у мене вільного стало досить багато. З'явилася можливість поглядати по сторонах. Блукаючи по інтернету, натрапив на таку штуку, як біржі копірайта.Тема вузько моя, спеціальна. Зрозуміло заліз, зареєструвався. Розібрався як працює .... довго сміявся ... Тарифи за роботу смішні. Не просто смішні, а гомерично смішні. Середня ціна 1000 знаків - 1,1 $. Нормальний копірайтер, щоб просто не померти з голоду і не ходити в одязі із секонд хенду має отримувати 15-25 $ за ту ж роботу. А агентство, копірайт бюро, яке йому цю роботу знаходить і веде весь комплекс робіт із замовником повинно виставляти мінімум 50-60 $ за 1000 зн.І хай Вам не здасться, що це шалені гроші. Аж ніяк. Оренда офісу, робота з клієнтами, податки. Замовлення з'являються не кожну секунду. Коротше кажучи, це зовсім не багато. Реально зарплати в нашій галузі абсолютно середні. Мільйонерів у ній немає.
А тут 1 $. Копійки. Так би й пішов, але задумався. Якщо такий бред за цінами, то звідки там 230 000 користувачів системи?
Почав розбиратися.
Розібравшись - поміняв свою думку на абсолютно протилежне.

Ось воно - Час змін. Час майбутнього. Прямо тут і зараз. Поруч з нами. За сусіднім поворотом. Ось воно - третє тисячоліття!

Ми, наша компанія, зрозуміло пишемо профессіонанально і дуже відповідальною. Коли я беру з людини 50 $ за тис знаків, я разом з цим приймаю на себе і Відповідальність за результат. Після того, як буде напечетан невеликий плакатик тиражем так мільйончик-два, якщо там виявиться хоч одна помилка, або виявиться, що те, що там написано - маячня, помилка чи, наприклад, незнання рекламного законодавства - я всі ці плакати Купують за свій рахунок. .... і з жалю напевно з'їм:) Саме тому нас і наймають. Ми робимо свою роботу відповідальною і з гарантією. До цього рівня кожен з наших спеціальстов йшов років по 10-15.

А тепер предстваім собі молоденьку дівчинку-студентку першого курсу журфаку? Вона нічого ще не вміє. Вона навчається всього два місяці. Вона пріехела з маленького містечка. Вона платить величезні гроші за освіту, при цьому живе в убитої допотопної радянської гуртожитку з кухнею та санвузлом на 40 чоловік і живе доларів так на 100-150 не більше. Звичайно, влаштуватися журналістом у видання, де платять хоч що-то вона не може.
А тут біржа копірайту. Розцінки смішні, але ..... замовлення є завжди. Замовлень море. Тим мільйон. Чи не рубішь в живописі і політиці - пиши про косметику і жіночих журналах. Все про що ти можеш написати і про що хоч щось знаєш - затребуваний!
Практикуйся, рости, розвивайся. Розвивайся швидко. Вчися писати по різному. До ризику. Помиляються!! І нічого не бійся. Це не велика газета або журнал, де стаття на завтра про авто або будеш звільнена. Тут найгірше, що може статися - роботу не візьмуть і ти не отримаєш свої пару доларів. При цьому тобі ще за твою шикарну практику платять!! Безумовно мало.Но людина взагалі ще не те що не фахівець, а просто ще нікто.І при цьому робота є 24 години на добу. Вибір огромний.Тисячі замовлень.
Для журналіста, філолога - пару років такої роботи активно, і на третьому курсі такого спеца з руками і ногами відірвуть в будь-якій солідній компанії.

Інший варіант. Людина мого віку. Дорослий. Вузький спец у своїй сфері. Класний спец. Обсягів немає. Зп засмучує. При цьому цілком грамотний і не зовсім некрасномовний, так як вишку отримував не в Тмутараканське економічному університеті (бив.ПТУ № 17).
Чим зайнятий ця людина? Пол дня чатітся в неті і читає всяку маячню. Замість цього знову ж таки йдеш на біржу і починаєш писати розгорнуті, розумні статті з зоні своєї компетенції. Писати не поспішаючи. Вдумливо, компетентно. Переписуючи одну статтю по кілька разів. Ціну на свої статті ставиш як раз не з 1 у.о. а по 50. Тобто ціна - така, як повинна бути. Потім, коли статей стало 5-7-20. Просто розсилати посилання на свій аккаунт, перелік тем та коротку анотации статей у всі професійні видання. Друковані, електронні не важливо!
По-перше - можна непогано підзаробити - в ціні можна навіть посунутися. По-друге (і це головне) - рівень фахівця в очах нинішніх і майбутніх роботодавців повишется значно.

Варіант третій. Мама мого друга втратила роботу. Вік передпенсійний. 52 роки. Взагалі нікуди не беруть. Два роки не може знайти роботу за фахом. Що робити? Дворником піти працювати?. А чоловік той - спеціаліст хороший. І якось двірником - принизливо з двома вишамі. Син допомагає - не питання. Людина цілком нормально дружить з компом на рівні користувача. Спокійно - стає на облік у центр зайнятості, а пишеш на тій же біржі копірайту. Причому пише саме про те, яке свинства і наші центри зайнятості і всієї система соцзабезпечення в цілому. Рівень зп на заводі, де вона працювала технологом, був настільки не високий. що ті ж гроші вона спокійно може заробити на біржі копірайту. При цьому будинку. Так що в будинку і випрати, і прибрано, і пріготовленно.Чем вона зараз, до речі, активно і займається! Причому цілком успішно. За пів року рівень заробітків зріс до 400-500 у.о. на місяць.

Скільки ще є варіантів?
Дівчина в декреті, інвалід прикутий до крісла, маленькі містечка, де роботи немає взагалі. Країни з низьким рівнем життя - та ж Вірменія, або знаменитий Таджікістон? Якщо нормально знаєш російську мову, який сенс ехеть до Москви і бути там людиною третього сорту? Брудним, немитим, абсолютно безправним. На який-небудь будівництву? Зовсім інша справа працювати вдома. Поруч з близькими. Отримувати за місцевими мірками цілком гідні гроші й бути поважним. Причому і життя на батьківщині в тебе буде значіттельно дешевше.

Думаю, що таких варіантів існують тисячі.
При цьому повторюся - роботи на біржі повно і робота є завжди! І це в кризу! І якщо не полінуватися вникнути, за пару днів розумієш, що поступово в копірайтера формується коло постійних замовників і доходи повільно, але неухильно починають підвищуватися. Для першого місяця - доларів 200 - це подвиг, але місяців через три 400-600 - цілком реально.

Там є замовлення - просто сидіти і чатитись у форумах. Таку роботу може робити навіть підліток. Причому якщо все одно по півдня спілкуєшся через ні - яка різниця на якому форумі спілкуватися? Скинув друзям посилання. Переїхали на інший форум. Тільки Вам за це ще й гроші платять. Неслабо, так?

Ось так! Так що дуже щиро рекомендую всім дану систему, як один з паростків того нового і передового, що поступово приведе нас в той самий давно обіцяне красиве і світле майбутнє. Рекомендую і як підробіток (а для кого-то роботи), і в якості цікавого розваги, і в якості інструменту для саморозвитку.

Ця стаття люб'язно надана блогом Копірайтера.

копірайтінг

Previous post Next post
Up