Седьмой тур викторины по специям: дополнительные вопросы.

Nov 19, 2009 15:45


http://xenia-mikhailov.livejournal.com/641722.html

1. На какое свойство сумака намекает его название, принятое в большинстве языков (sumac)?
На цвет: Sumac происходит от Арамейского "summaq", что означает "темно-красный"

2. Является ли сумак источником кальция? Если да, то в каком количестве? Если нет, то почему?
Да.
http://www.bio21.bas.bg/ipp/gapbfiles/v-30/04_3-4_74-84.pdf
Ca 3661,57 ppm и еще очень много калия
если я все правильно поняла, то ppm =мг/кг
для сравнения кунжут 9750 мг/кг
миндаль 2850 мг/кг
творог 950 мг/кг

3. Как сумак влияет на ДНК?
3.Сумак защищает ДНК от разрушения, проявляет антиоксидантные свойства.. Честно говоря я мало что поняла, совершенно не владею медицинскми терманами, а Lingvo отключился в самый ответственный момент:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19022266?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=6
что-то про защиту ДНК от разрывов и окисления, защита от пероксидов (на 30 процентов) и BPDE на (69 процентов), то что это связано с сумаком под сомнением, тк может быть вызвана добавлением GST. У животных снижение числа окисленных ДНК при приеме водного экстракта сумака, возможно это связано с наличием в сумаке галликовой кислоты.

Sumach (Rhus coriaria L.) is widely used as a spice. The aim of this study was the
investigation of its DNA-protective effects in humans and animals. Prevention of the formation
of strand breaks and oxidized DNA bases as well as the protection against H(2)O(2)- and (+/-
)-anti-benzo[a]pyrene-7,8-dihydro-diol-9,10-epoxide (BPDE)-induced DNA-damage were
monitored in human lymphocytes in a placebo controlled trial (N=8/group) with ethanolic
extract of sumach (3.0g/day, 3 days) in single cell gel electrophoresis assays. Furthermore,
DNA-protective effects of sumach were monitored in different inner organs of rats under
identical conditions. No alteration of DNA-migration was detectable in human lymphocytes
under standard conditions, but a decrease of the tail-lengths due to formation of oxidized
purines and pyrimidines (52% and 36%) was found with lesion-specific enzymes. Also
damage caused by H(2)O(2) and BPDE was significantly reduced by 30% and 69%,
respectively. The later effect may be due to induction of glutathione S-transferase (GST).
After the intervention, the overall GST (CDNB) activity in plasma was increased by 40%,
GST-alpha by 52% and GST-pi by 26% (ELISA). The antioxidant effects of extract are
probably due to scavenging capacity which was observed in in vitro experiments, indicating
that gallic acid is the active principle of sumach. The animal experiments showed that sumach
also causes protection in inner organs. Supplementation of the drinking water (0.02g/kg per
animal) decreased the formation of oxidized DNA bases in colon, liver, lung and lymphocytes;
also after gamma-irradiation pronounced effects were seen.

Специи

Previous post Next post
Up