Mijmeringen over ego (2)

Aug 11, 2014 13:37

In een eerdere mijmering heb ik al verteld wat Ego is (volgens het boek 'Start vandaag met lichter leven' van Robert Bridgeman); een stemmetje in je hoofd die houd van zekerheid en je ervan probeert te weerhouden om te veranderen. Want dat is eng en onbekend, en onbekend maakt onbemind ( Read more... )

gelezen, spiritueel

Leave a comment

Comments 5

fub August 11 2014, 14:50:55 UTC
Ik heb ego ook wel het "zelfsturend zelfbeeld" horen noemen. Dat is meer dan alleen 'behoudend'. Want ego kan ook juist enorm motiveren en pushen om iets te bereiken. De meeste ondernemers die ik ken, hebben een groot ego -- en die zijn juist bezig om voorwaarts te gaan in plaats van behoudend te zijn.

Reply

anemoona August 12 2014, 07:54:37 UTC
Mijn gevoel zegt dat dit een andere ego is, maar ik kan zo even geen voorbeeld bedenken. Ik ben ook van mening dat in dit soort zelfhulpboeken ze niet het woord Ego hadden moeten gebruiken, maar iets anders. Juist vanwege de verwarring.

Reply


omdathetkan August 11 2014, 17:52:41 UTC
Wat je ook kiest, je hebt altijd steun aan Cognitieve Dissonantie, een uiterst behulpzaam neefje van Ego. Die zorgt er namelijk voor dat je je gemaakte keuzes vrijwel altijd achteraf tot de juiste keuze rationaliseert :-).

Reply

anemoona August 12 2014, 07:52:18 UTC
O fijn, met dit neefje erbij weet je helemaal niet meer of de beslissingen die je neemt wel de juiste zijn. Ego zorgt ervoor dat je de verkeerde beslissing neemt en Cognitieve Dissonantie zorgt dat je het gevoel krijgt dat het goed is.

Reply


margrietje August 21 2014, 21:14:11 UTC
Hoe heet het neefje dat je laat piekeren over of iets wel moeten vertrouwen? Of je allerlei doemscenario's aanpraat? Die komt namelijk bij mij nogal eens op bezoek.

Reply


Leave a comment

Up