Перевал НІМЧИЧ

Aug 31, 2009 10:02

Все ж таки відшукав у собі сили, щоб продовжити писати далі...
Сьогодні розпочинаємо мандрівку Буковинськими Карпатами (вона буде довгою), і перший пункт нашої зупинки - перевал Німчич.


З Виженки лісом вгору йде дорога, яка з одного боку притискається до скель, а з іншого - відкриває для автомандрівника страхітливий вид на прірву, з порослими буком схилами.






По дорозі на Німчич зустрінемо різб’яну скульптурку роботи талановитого дерев’яного скульптора, вихованця Вижницького училища прикладного мистецтва Юрія Паучека.



Ще одну скульптуру цього майстра можна зустріти по дорозі з перевалу до Підзахаричей. Оригінальні твори дерев’яної пластики зображають лісових мешканців, які нібито зустрічають подорожуючого з гостинністю і добром, запрошуючи відпочити на колоді, лавці, задовольнити спрагу біля джерела.



Незабаром дорога виведе на ПЕРЕВАЛ НІМЧИЧ, що має висоту 586 метрів над рівнем моря, і є границею між двома районами - Вижницьким і Путильським.






Останні роки перевал та навколишня місцевість нарощує свій туристичний потенціал. До ресторану «Гірська казка», відкритому тут ще за часів «застою», у часи незалежності додалися сучасні корпуси бази відпочинку «Німчич» та три підйомника.



Сама ж «Гірська казка» стоїть пусткою:



У зимовий період Німчич перетворюється на гірськолижний курорт, а ціни на відпочинок тут вже досягли цін найвідомішого буковинського гірського курорту Мигове.



На перевалі розташована капличка і занедбаний пам’ятник.






Проте не гірські лижи і відпочинок в комфортабельних номерах манять на перевал справжніх цінителів природи. Перш за все Німчич - це неповторні панорамні види довколишніх гір і долини Черемошу. На півночі над Виженкою підноситься гора Верхоріччя (834 м), на півдні - Просічка (913 м), на сході - хребет Баньків (найвища точка - 870,7 м), а на захід у вузьких долині Черемошу розташувалося гуцульське село Розтоки, за яким видніються галицькі пагорби.



Річка Черемош і село Розтоки:






Вид в бік Підзахаричів:



Село Підзахаричі:



На задньому плані - Кути (Івано-Франківщина). А ще далі - Косів:









Внизу - долина річки Виженка:



Вид у бік Путили. Села Петраші і Мариничи:






Хребет Баньків:






Дорога з перевалу до Протятого Каміння:









Хутір Хорови:












Рослинний світ:






Гроза:


Карпати, Буковина

Previous post Next post
Up