Львів under construction (ч. 1)

Jan 06, 2013 15:57



У Львові прийнято гуляти центром та з придиханням милуватися старовинною архітектурою. Однак сьогодні буде не про неї, а про те, що будується у Львові зараз чи збудовано нещодавно. Про те, чим нинішнє покоління доповнює загальну картину міста, та що залишить у спадок нащадкам. Отож, пропоную прогулятися львівськими будмайданчиками та почати з найпоширенішого типу - житлових будинків.

1. Найчастіше львівська житлова новобудова виглядає приблизно ось так. Така собі покращена версія радянського коммі-блоку. Вона має 9-10 поверхів, часто кілька під'їздів, цегляні несучі стіни та пофарбована в оптимістичні персиково-помаранчеві відтінки. Дивна любов львівських будівельників до таких кольорів, яких в місті стає все більше, пояснюється просто - для їх виготовлення потрібно менше пігментів і тому вони дешевші.
З часом, по мірі заселення, мешканці починають склити балкони кожен на свій лад, вішати кондюки та антени і будинок поступово зливається з оточуючим середовищем. Що з цього виходить, я вже писав раніше.


2. Трохи симпатичніший варіант - будинок по вул. Лінкольна.


3. Будинок-кросворд на вул. Сахарова. Цікаво, що він якимось дивом потрапив до рейтингу Top 10 Crazy European Buildings. Хоча для його мешканців, мабуть, значно важливіше, що в ньому досить непогані за плануванням квартири.


4. Сусідній з попереднім будинок на вул. Сахарова, збудований колись потужною будівельною компанією Комфортбуд, від якої зараз лишився тільки проектний відділ. Цей будинок свого часу навіть отримував премію "Кришталева цеглина".


5.


6. Взагалі тенденція останніх років - відчутніше розшарування житлових новобудов на "економ-клас" та більш люксові будинки, розташовані в кращих місцях, з вищою стелею, терасами та більш привабливим та стильним зовнішнім виглядом. Наприклад - ось цей будинок на вул. Гординских, збудований на місці невеликої покинутої промзони.


7. Житловий комплекс на Моршинській. Має складатися з двох будинків. Каркас першого майже добудований, на місці другого якраз починаються земляні роботи. В підвалі першого будинку передбачено дворівневу парковку.


8. Рендер будинку на Моршинській.


9. Житловий комплекс "Оберіг" на Погулянці. Має складатися з чотирьох будинків і загалом є, як на мене, наочним прикладом того, як будівництво житла в затишному районі може звести майже до нуля цю затишність і тим самим знецінити саме себе.


10. Будинки розташовані дуже щільно, до того ж поряд вже ведеться будівництво ще одного будинку, який з часом перекриє весь вид з вікон.


11. Вид з протилежного боку - з вул. Олеся.


12. А раніше на цій ділянці стояла садиба, оточена великим садом - на цьому фото вона доживає свої останні дні.


13. Досить довго простояли великі дерева на межі ділянки, безпосередньо біля дороги...


14. Однак з часом зрізали і їх.


15. Просте і наочне порівняння супутнгикові фото ділянки за 2006 та 2012 роки.


16. А ці будинки за своєю зовнішністю я вважаю одними з найцікавіших у Львові, хоча при їх будівництві на вул. Бойківській теж не обійшлося без зрізання великої кількості дерев.


17.


18.


19.


20.


21. Пафосна "Зелена тераса" на вул. Кубанській з одними з найдорожчих квартир у місті.


22.


23. Купол якого нагадує шахтарську каску з ліхтарем.


24.


25. Вул. Гвардійська


26.


27. Вул. Стуса


28. Вул. Кольберга. Будинок збудований біля польської школи, з його вікон відкриваються чудові види, однак має великий недолік - всі кімнати відокремлені одна від одної капітальники стінами 40 см завтовшки, тому щось перепланувати буде складно


29. "Схід Сонця" на вул. Панча. Будинок П-подібної форми розвернутий внутрішнім двориком на північ.


30.


31. Початок будівництва


32.


33. Любителі хмарочосів часто цікавляться, який будинок є найвищим у Львові. Так от, якщо не враховувати костели, то найвищий будинок у Львові ось цей. Житловий будинок на вул. Зубрівській 45 на Сихові, завершений 2007 року. Офіційно він має 15 поверхів, а його загальна висота становить близько 65 метрів, тобто він приблизно одного зросту з львівською Ратушею. Взагалі планувався він значно вищим (24 поверхи), однак дозволу на це не дали.


34. Ще одна свіжа львівська багатоповерхівка - 17-поверховий будинок на вул. Панча 18А.


35. Згодом інша будівельна компанія збудувала впритул до нього ще одну 16-поверхову секцію.


36. І прямо зараз будується ще одна житлова 16-поверхівка на вул. Лукаша, з верхніх поверхів якої має відкриватися один з найкращих виглядів на місто, оскільки будинок мало того, що високий сам по собі, так ще й стоїть на пагорбі. Щоправда, будується цей будинок на території скверика поміж більш старої забудови, чому не зраділи довколишні мешканці.


37. Так будова виглядає зараз


38. Останні місяці будують дуже активно.


39. Приблизно на таку висоту він має вирости.


40. І приблизно так виглядатиме з Високого Замку.


Ось така ситуація. Наступного разу розкажу про торгові та офісні споруди.
Дякую за увагу :)

львів, будівництво, фото

Previous post Next post
Up