wanderlust

Nov 22, 2012 18:06


Якби мене попросили описати своє життя в шести словах, це було б щось, на кшталт, always back to the happy places. Ніщо не приносить такого задоволення, як мандрівки і терпкі спогади про них холодними вечорами. Я спробувала зібрати всі ці спогади докупи і запхати їх у якийсь безглуздий рейтинг міст.  



Наразі, №1 в моєму серці - Амстердам. Можливо, через те, що я нещодавно з нього повернулася або забагато про нього мріяла. Для мене Амстердам, як для когось Париж або Нью-Йорк. Воно вільне, часом диковинне і дуже красиве. Приємні люди, тюльпани восени (та, зрештою, весь рік), шалені велосипедисти, численні канали - банальні штуки, про які всім відомо, але які формують неймовірну атмосферу міста. 


Like
*Museumplein square, де розташований відомі Iamstrerdam, музей Ван Гога та музей сучасного мистецтва *Vondelpark
*Red light district *Jordaan district.
*Waterlooplein flea market. вінтажні ринки, то моя слабкість
*Coffeeshops особливо, Dampkring!
*Heineken museum, на жаль, ми потрапили лише в сувенірну крамницю, але музей був у планах (Address: Stadhouderskade 78  1072 AE).
*Science Center Nemo. Наша традиція відвідувати технічно-інтерактивні музеї, тому ми не могли прогавити 4 поверхи різних винаходів і цікавинок з терасою на даху, звідки відкривається найкраща панорама міста (Address Oosterdok 2, 1011 VX. Cost: € 13,50 per person)
*Openbare Bibliotheek Amsterdam. Я б могла жити у цій бібліотеці, де цілий поверх присвячений старій і сучасній англійській літературі, а інші - історії кіно та музики, архітектурі, науці, медицині і т.д. Членський квиток потрібен лише для того, щоб брати книги додому, тому не дивно, що в холі можна застукати бомжа за переглядом.. свіжої місцевої газети. На останьому поверсі їдальня La Place, крутяцьке, недороге місце, щоб втамувати голод (Address: Oosterdokskade 143 1011DL). 
*City Hub Hostel - просто неймовірно крутий хостел, в мальовничому районі, недалеко від центру! Він незвичайний і веселий, з обмеженою кількостю спальних місць, обов'язково букати завчасно!
Dislike: геть нічого не спадає на думку.

Знаю, воно брудне і кишить туристами та сусідами нашими близькими, але Прага, майже номер один, №2. Це була наша перша спільна пригода, котра захопила і надихнула на майбутні. Я понад рік вивчала чеську мову в університеті і мріяла попрактикуватися, хоча б читаючи меню. Їжа виявилася неймовірно смачною, пиво дешевим, а нетуристичні маршрути і кафешки стали улюбленими. Хто зна, може колись ми повернемося туди втретє.


Like: 
*Інсталяція з пінгвінами Sculpture of 34 yellow luminous penguins by the Italian "Cracking Art Group" as part of "Re-Evolution" exhibition in Prague, Malá Strana, Kampa (Adress U Sovových mlýnů 2, 118 00 Praha. 40 метрів вздовж річки від музею, там ще є стілець велетень, рожевий алігатор і багато цікавого).
*Artbanka Museum of Young Art (AMoYA) Один з найкращих музеїв сучасного мистецтва, навіть для тих, хто сучасне мистецтво не дуже сприймає (Address Karlova 189/2  110 00 Praha. Cost: 160 CZK)
*Žižkov Television Tower Оглядова вишка, до речі, 2-ге місце у рейтингу найогидніших споруд за версією VirtualTourist (Address: Mahlerovy sady 2699/1,130 00 Praha 3-Žižkov. Cost: 150 CZK).
*Franz Kafka Museum, якщо не в музей, то хоч в подвір'я до скульптури чуваків, які справляють свою природню потребу (Address: Cihelná 2b, 118 00 Praha 1).
*Tlustá Koal restaurant & pub(Address Senovážná 8, 110 00 Prague).
*U medvíka restaurant & pub (Address Na Perštýně 7, 110 00 Praha 1).
*Chapeau Rouge club (Address Jakubská 2, 110 00 Praha 1).
*Kavárn Velryba другий зал, столик біля фортепіано (Address Opatovická 156/24, 110 00 Praha).
*Hany Bany bar (Address: Veleslavínova 5, Praha 1).  
*Hostel Lipa - по перше, він розташований в крутому районі Žižkov, де понад 160 різноманітних пабів. Так, це трохи далеко від центру, але він того вартує! Ціна за ніч від 10-13 євро з людини, що є дуже дешево для Праги. Кімнати лише на 2-х або 4-х людей. Тобто, краще приїздити компаною. Власник дуже цікава особистість, він є одним із співзасновників альтернативної туристичної мапи міста, яку ви точно отримаєте в подарунок!
Useful: дуже крута карта з корисними точками http://www.use-it.travel/cities/detail/prague/ (власне, та сама альтернативна туристична мапа).
Dislike: скупчення туристів на Карловому мості і на площі перед Орловом; центральні вулиці вночі трохи небезпечні.

Берлін №3, я пам'ятаю його, як довгий сон. Це вперше, коли ми відвідали Європу напередодні зимових свят і вся ця різдвяна магія, змішана із запахами імбирних пряників, глюхвайну та сосисок з карі, витала в повітрі, зачаровувала.. Чотири дні здавалися одним нескінченим з відліком часу до концерту RHCP і після. Якщо з Прагою чи Будапештом можна зав'язати міцні стосунки за чотири дні, то з Берліном такий флірт не вдасться. Місто контрастів потребує значно більше уваги, значно більше часу, щоб відкритися сповна.  


Like:
*Fernsehturm V Tower, 368 м у висоту. Коли купуєш квиток, на ньому вибивають час підняття на оглядовий майданчик, дуже зручно, аби не чекати в черзі, а черги там великі, в той час поласувати кавою із Starbucks відразу біля входу (Address: Panoramastrasse 1A | Alexanderplatz, 10178 Berlin. Cost: € 12.00 per person)
*Reichstag, будівля парламенту, в якій можна здійснити самостійну екскурсію. Тільки обов'язково перед тим зареєструйтеся на неї онлай тут. (Address: Platz der Republik 1, 11011 Berlin). 
*Oranjenburgerstraße вулиця, де розташовані андеграундні заклади, галереї, антикварні магазинчики і взагалі панує особлива атмосфера. 
*Flea Market Mauerpark (Address: Bernauer Strasse 63-64  13355 Berlin, працює лише в неділю до 12 дня) &  Stiefelkombinat-Berlin Vintage & Second-Hand Shop (Address: Eberswalder Str. 21, 10437 Berlin). Кілька фото були в жж раніше.
*East Side Gallery Це відрізок берлінської стіни, розбомбленої різноманітними графіті, в тому числі відомою роботою "Поцілунок Хонеккера", котру в 2009 році стерли під час реставрації, а потім автор Врубель відновив її знов (Address: Muehlenstrasse, 14059 Berlin)
*Cupcake shop для тих хто любить мімімі (Address: Krossener Str. 12, 10245 Berlin)
Dislike: важко розібратися зі схемою метро (в цьому нам допомагала спеціальна програма на телефоні), дорогі транспортні квитки (дешевше купувати груповий, якшо вас четверо), дорогий алкоголь і їжа (рятуйтеся в італійських ресторанах, смачно і відносно доступно).

До Будапешту я готова повертатися знову і знову. Він такий рідний, старий, добрий друг дитинства. Наразі, буде мої №4. Я люблю гуляти по Рибацькому Бастіону, звідти неймовірний вид на будівлю Парламенту, люблю гуляш і токайське вино, старі готелі, в яких ми завжди зупиняємося, купальні Сечені, а особливо каток взимку і парк восени недалеко ві Hősök tere (клаптики подорож тут).


Like:
*Palace of Miracle традиційно інтерактивно-науковий музей, розташований в архітектурному парк Millenaris (Address: Fény u. 20-22, 1024 Budapest. Cost: HUF 1,400)
*House of Terror ніколи не була всередині музею, але будівля у них цікава, тим паче, він тусується в тому ж районі, де Опера, Консерваторія і міні Мулен Руж (Address 1062 Budapest, Andrássy Way 60. Cost: HUF 2,000)
*Transport museum для зацікавлених (Address 1142 Budapest, Városligeti körút 11. Cost: HUF 1,000).  
*Király Street (or Király utca) також відома як дизайн вулиця, наповнена салонами меблів, фанковими бутиками і галереями сучасного мистецтва. Тут можна знайти: Arioso - home design, flowers, and French food products by La Petite Francaise (Király utca 9) GOA - furniture, household items and gifts (Király utca 19-21); VAM Design Center - large design gallery, collectible home accessories and contemporary furniture design (Király utca 26); Müller Mónika Enteriőr - furniture and home decor (Király utca 28); Inda Gallery - contemporary art gallery (Király utca 34); Látomás - contemporary boutique, clothing, handbags and jewelry (Király utca 39); Sirály - a bar, a café, a theatre, a gallery and a bookshop (Király utca 50). 
*Ruin Pubs - я вже розповідала про свої улюблені Instant та Szimpla Kert тут, але є ще інші. Kuplung - a Ruin Pub located in a former garage that maintains its original grubby appearance (Király utca 46) Corvintető - is a vibrant dance club located on top of the Corvin department store. It's famous for its rooftop bar with great views over the city (Blaha Lujza tér 1-2, Pest, District 8) Csendes (1053 Budapest, Ferenczy István u. 5) & Mumus (Dob utca 15, 1074 Budapest). 
*Sugar! shop (1061 Budapest, Paulay E. u. 48) рай для солодкоїжок і, взагалі, цікава крамничка. 
*Két Szerecsen 1065 Budapest, Nagymező Street 14) один з найкращих ресторанів Будапешту. 
Useful: хороший сайт we love Budapest.

Неочікувано Братислава займає 5 місце. Здебільшого, за те, що ця столиця без жодних притаманних кліше і хаосу довкола. Місто затишне і приємне, не зважаючи на те, що ми пробули в ньому лише день і що в мене вкрали гаманець із паспортом (але це вже інша історія). 


Багато Likes за один день не назбирається, тому:
*Місцевий замок, знамениті бронзові скульптури в старому місті, а ще можу порадити дуже милу кав'ярню La Putica (Mýtna 39)

Загадковий, містичний і дуже колоритний Чеський Крумлов №6. Це маленьке містечко можна обійти за добу (що ми і зробили), кінцевою точкою, як і проміжними, в будь-якому випадку стане паб чи акустичний концерт місцевого гурту. Місто справді заворожує, здається, наче потрапив у казку або якусь розповідь. Тільки, чесно признаюся, більше ніж день або два там не протиняєшся. Казка на те і є казкою, щоб закінчуватися вчасно. 



Відень № 7 икликав у мене двоякі враження. З одного боку, занадто чемний і однаковий, а з іншого зі своїми родзинками. Я багато про нього писала тут і тут


Like:
*Vienna Prater парк розваг, віхд безкоштовний, а розваги платні (Prater 9, Vienna 1020).
*Palais Schönbrunn Rengasse, 4 королівський палац, безкоштовний вхід на територію.
*KunstHaus Wien und Hundertwasser відомі архітектурні споруди (Untere Weißgerberstraße 13, 1030 Vienna).
*MuseumsQuartier воістину оригінальне і цікаве місце, згусток студенської креативності, численних виставок, дивних експерементів і концептуального мистецтва (1, 1070 Vienna)
*Cross Fields Australian Pub (Maysedergasse 5, A-1010). 
*Tel Aviv Beach  та багато інших вздовж набережної Дунаю (1020 Wien, Obere Donaustraße 26).
*Апартаменти - так вийшло, що апартаменти були дешевші на 4-х, аніж хостел. Тому 3 дні ми прожили у прекрасній квартирі:   https://www.airbnb.com/rooms/228596.
Dislike: дорого їсти, пити і розважатися

На 8 місці опинився такий близький і обожнюваний Краків. Через близкість мав би бути на першому місці, але я ж попередила, що рейтинг мій безглуздий. Краків став майже другим домом, куди завжди можна втекти на вихідні і так, як він вражав 10 років тому, вже не вражає тепер.


Like:
*Skansen transport museum там не лише всякий транспорт, а ще й трохи цікавих експерементів (Address: ul. Wawrzynca 15).
*The Auschwitz-Birkenau State Museum (Polish: Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau) раз в житті варто побувати, беріть екскурсію польською так дешевше (Address: Więźniów Oświęcimia 20 Gmina Oświęcim).
*Mleczarnia найсмачніше латте і горіховий пляцок (Address: ul.Meiselsa 20, Krakow, Poland (Kazimierz).
*Cupcake Corner for cupckace lovers (Adrdress: Ul Bracka 4 | Grodzka 60).
*Cafe Bunkier frankfurter breakfast and coffee. cozy & arty place, especially summer terace (Address: Plac Szczepanski 3a).
*Kolanko good food & nice atmosphere (Address: Jozefa 17).
*Pijalnia wine & vodka, fun and retro style pub (Address: ul. Sw. Jana 3/5).
*Portofino nice italian food (Address: Waska 2).
*Love Krove very funky place with burgers (Address: Jozefa 8).
*Demmers Teahouse люблю цей магазин з натуральним чаєм і всяким приладдям (Address: Kanonicza 21).
*Klubokawiarnia Relaks retro & funky style, great shots & big cups of tea (Address: Św. Tomasza 28).
*Good Bye Lenin - Let's Rock Hostel - 1 хв. пішки від площі Ринок.

journey, amsterdam, враження, vienna, my happy pills, budapest, bratislava, berlin, мандрівки, prague

Previous post Next post
Up