"Імперське знання"

Apr 29, 2024 21:59

Этот пост можно прочитать на русском языке
Ще один матеріал, створений на базі ще однієї статті того ж автора, розміщеної на тому ж сайті, що й попередній мій постинг. Повний текст статті - "The Toxic Spell of “Imperial Knowledge”". Конспект-тезиси одного з її розділов пропонуються увазі в цьому блозі.
               ∗   ∗   ∗
Усі спотворені погляди та упереджені інтерпретації української дійсності в Росії виходять далеко за межі почуття зверхності та снобізму, явища досить типового для всіх імперських націй по відношенню до своїх колоній. У даному конкретному випадку зневажливе ставлення Росії до України ґрунтується на послідовній, ретельно продуманій системі квазіісторичних припущень та аргументів, які створюють вельми потужну імперську ідеологію та надають особливого сенсу та цінності всьому, з чим вона стикається. Ця ідеологія дивовижним чином поміщає Україну в центр російської ідентичності і змушує її носіїв комплексувати через відчуття неповноти та неповноцінності цієї ідентичності доти, доки Україна (і Київ, найцінніша частина уявного російського "Я") у складі Росії відсутня. Російські імперські мислителі артикулювали це почуття задовго до Путіна. Ще 1911 року Петро Струве описував відділення України в апокаліптичних термінах: за його словами, це був би "гігантський та безпрецедентний розкол російської нації (…), справжня катастрофа для держави та для народу".

Цю систему імперських, ідеологічно обґрунтованих та мотивованих наративів можна визначити як "імперське знання" - набір фактів, міфів та інтерпретацій, спрямованих, з одного боку, на прославлення імперії, її нібито великої, універсальної культури та унікальної історичної ролі та, з іншого боку, знецінення, маргіналізації та явного присвоєння культур підкорених народів та монополізації даного Богом (або даного історією при Совєтах) права говорити від їхнього імені. Це дає можливість Імперії змусити замовкнути підлеглі групи та зробити їх цілком невидимими.

Починаючи з XVIII століття всі ці наративи імперія привела в систему, закріпила в освіті та науці, високій та масовій культурі, політичних дискурсах та церковних практиках, імперських законах та цивільних ритуалах. Вона розробила "імперське знання" як цілісну структуру для пояснення всього, що відбувалося в її історії та в поточних відносинах із зовнішнім світом та власними колоніями. Це можна назвати своєрідним російським стилем домінування, зміною структури підкорених народів та управління ними.


Путін і голова Конституційного суду Зорькін розглядають французьку карту XVII століття, на якій, за їх словами, України "не існує"
В результаті трагічного повороту подій протягом XIX століття це токсичне - расистське, шовіністичне і просто шахрайське - "імперське знання", створене та поширюване російськими імперськими інститутами, а також облагороджене та легітимоване раболіпними імперськими інтелектуалами, стало міжнародним. Це сильно вплинуло на західні академічні кола, засоби масової інформації, масову культуру та уявлення людей у країнах. Світ прийняв та нормалізував його як об'єктивне, загальновизнане, науково доведене. Міжнародна громадськість налаштувала своє сприйняття на сказане імперією як на найбільш повне та авторитетне, а не на маргінальні голоси другорядних, підлеглих та "менш важливих" націй.

Банальні істини не потребують доказів, немає необхідності ставити під сумнів або проблематизувати їх. Усі знають, що Росія - "тисячолітня", тому немає необхідності перевіряти, чи існувала вона насправді до XVIII ст. Всім відомо, що українці та росіяни - дуже близькі народи, етнічно та історично тісно пов'язані, тому немає сенсу запитувати, чи знали вони взагалі щось одне про одного до кінця XVII ст. Всі чули, що Крим ніколи не був українським, а став таким лише за забаганки Хрущова, тому питання про попередні п'ятсот років цього півострова, про автохтонів, що там жили і мали свою державу, захоплену Російською імперією, навіть не виникає. "Здоровий глузд" найкращий захист стереотипних уявлень від здорового скепсису. Одного разу утвердившись імперське "знання" починає самовідтворюватися.

Сказане наочно ілюструє, наскільки глибоко російське "імперське знання" проникло в західне суспільство, як найбільш токсичні міфи і кліше цього "знання" були некритично прийняті та нормалізовані, і як це сприяло протягом багатьох років, аж до недавнього часу, глобальному поширенню російських пропагандистських дискурсів. Деконструювати це "знання" і вигнати його згубне закляття - це першочергове завдання, яке необхідно вирішувати, хоч і із запізненням.

психоисторическая война, псевдоистория, империя, историческая политика

Previous post Next post
Up