Чи є майбутнє у вищої освіти?

Jan 10, 2014 21:30

Близько 2-х років тому,я перебував у Польщі, де приймав участь у навчальному візиті, і подорожував по Польських вишах. Багато було цікавого і не стандартного, особливо вразило мене, як навчають інженерів, та проектувальників на мою думку, нам до цього ще «рости і рости».


* в лабораторії для інженерівСистема освіти в Польці побудована, на своєрідній системі, якщо ти маєш гроші то навчаєшся, якщо маєш знання то навчаєшся. На бюджет потрапити дуже легко, крім того є велика кількість фондів, які можуть профінансувати ваше навчання там. Також дуже цікавою є система, коли за навчання студентів платять підприємства відповідного міста, з метою щоб ці студенти в подальшому працевлаштувалися у них. Це мені нагадало систему, коли в СРСР, студентів також направляли в міста вчитися, за кошт колгоспу.
В системі освіти Польщі багато основане на практичному застосуванні отриманих знань, і якщо студент працює і навчається то це вважається нормальним і для нього розроблять спеціальну програму(щось на зразок радянських вечірніх шкіл), коли він зможе 3 дні вчитися, а 4 працювати.


* клавіатура для людей з вадами зоруВ польських ВУЗах ціниться спорт, саме тому, багато українських спортсменів без проблем отримують стипендію, щоб вчитися у Польці і виступати у Європі.
В кожному університеті є своя кіностудія, кінозал, спортивні об’єкти, бібліотека(що мене вразило це одна і та ж книжка переведена на три мови), також місця для навчання інвалідів(чого в українських вишах просто не побачиш) наприклад, комп’ютер для інвалідів, з жовтою клавіатурою для людей з проблемами зору.
Також перевагою Польщі є відносно не велика вартість навчання, та визнання українських шкільних дипломів, а також наших дипломів бакалаврів. Тобто, наш студент після закінчення ОКР бакалавр може потрапити в Польщу одразу на магістра, а їх студент у нас не може, тобто, не потрібні нам європейські студенти, та їх гроші(бо на бюджеті вони вчитися не можуть).


* власна кіностудіяТаким чином, я думаю, що наша система освіти, після приходу влади, як однієї так і іншої суттєво втратила у престижності, і доступності, а тому, потрібно рівнятися на найближчих сусідів, і намагатися повернути втрачені позиції, які були в СРСР.

освіта, Польща, Табачник, Україна

Previous post Next post
Up