Розкрито секрет мудрості

Nov 03, 2012 00:58



Канадські вчені прийшли до висновку про те, що вікове ослаблення здатності мозку відсівати непотрібну інформацію не завжди так вже погано.

Відомо, що мозок фільтрує надходить в нього інформацію, утримуючи незначну її частина. Психологи довели, що ця здатність з віком слабшає. Літні люди гірше ділять інформаційний потік на головне і другорядне. Однак з ` ясовується, що це далеко не завжди недолік, пише sunhome.ru

У ході експериментів вчені з Університету Торонто порівнювали між собою дві групи добровольців. В одну з них були включені люди у віці від 18 до 29 років, в іншу - від 60 до 73 років. Всім їм психологи запропонували одну і ту ж задачу.

На моніторі демонструвалися зображення і ніяк не пов'язані з ними слова. Наприклад, якщо під фотографією птиці з'являлося слово “стрибок”, його з дозволу дослідників можна було ігнорувати. Інструкція говорила, що треба фіксувати лише ті зображення, які вже показувалися раніше. При появі дублікатів зображень треба було натиснути пробіл на клавіатурі комп'ютера.

Після виконання цього завдання добровольцям давали 10 хвилин на перерву, а потім знову показували картинки. На цей раз зображення були трьох типів: з попередньої серії з тими ж сторонніми словами (птах + слово “стрибок”), з попередньої серії з новими словами (та ж птах, але зі словом “фотоапарат”) і абсолютно нові картинки.

На основі того, як піддослідні відсіювали нові зображення, вчені робили висновки про роботу їх пам'яті. А сторонні слова дозволяли не тільки оцінити, наскільки хороша пам'ять, але й зрозуміти, яка роль у процесі запам'ятовування сторонніх чинників.

Результати експерименту були опубліковані в журналі “Сайколоджикал сайєнс”. У статті наголошується, що літні краще згадували раніше показані їм зображення з стороннім словом, що, на думку авторів дослідження, говорить про здатність мозку запам'ятовувати об'єкт в парі з чим ще і навіть тоді, коли інструкція цього робити не потребувала. Ігноруючи інструкцію, мозок старших учасників експерименту фіксував картинки, а потім використовував інформацію для отримання зображення з пам'яті. Коли слова не збігалися з побаченим на екрані, результати літніх були не краще, ніж у молодих. Зате на співпадаючих парах літні люди демонстрували перевагу.

Доктор Лінн Хашер, під керівництвом якого було виконано дослідження, говорить, що проведена робота почасти пояснює, що таке мудрість. У людей старшого віку відзначається більш слабка концентрація уваги, і їх спогади прив'язані більшою мірою до деталей, іноді незначним для стороннього спостерігача. Проте для ухвалення рішення ця здатність виявляється перевагою, оскільки ймовірність вчасно згадати якусь деталь у літніх навіть при нестачі інформації більше, ніж у молодих.

Так що молоді, щоб не наробити дурниць, варто відкинути амбіції і частіше прислухатися до порад старшого покоління. Тепер під це життєве правило підведено наукове обґрунтування.

Интересные статьи

Previous post Next post
Up