Єгипет фараонів 4: Каїрський музей, скарби Тутанхамона та загадки золотого гробу 1

Feb 06, 2024 15:55



Побачити за один день Саккару, Мемфіс, Дахшур і Медум - це побачити багато. Але мені виявилось цього замало і я вирішив ще відвідати Каїрський музей наприкінці робочого дня. Мається на увазі старий музей - той, що в центрі міста (на площі Мідан ель-Тахрір), а не новий в Гізі. Останній уже давно будують і планують от-от відкрити, але поки так і не відкрили. Потрапив я в музей вже після заходу сонця, всередині було напівтемно. До того ж, підписи до експонатів там, в основному, надруковані ще друкарською машинкою і через скло їх не завжди можна було добре розгледіти й сфотографувати. Частину з того, що бачив, я «розшифрував» вже по приїзді, але таки не все.


Хоч я і був дуже втомлений і далеко не все вже в музеї «доходило» до моєї голови, але, оглядаючись назад, можу сказати: добре, що я туди поїхав. Бо лиш одному Богу відомо чи вдасться мені ще коли-небудь побувати у цьому музеї.



Квиток я купив на всю експозицію за винятком відділу мумій, а також окремий квиток на фотографування. На першому поверсі виставлені великовагові кам'яні саркофаги, статуї, стели, фрагменти стін із рельєфами; на другому -  манускрипти, фігури богів, мумії та їх похоронні маски, предмети побуту та ритуалів, античні статуї та вази .



Загалом у музеї понад 150 тисяч експонатів, у ньому зібрана (поки не відкрили новий музей) найбільша колекція єгипетських старожитностей у світі.



Крилатий змій у верхній частині саркофагу.



Багато я сфотографував саркофагів, але далеко не завжди підписи до них.
Кришка саркофага з павіанами.







В нижньому ряді цього зруйнованого саркофагу -  множинні зображення богині Сопдет. Уособленням цієї богині неба була зірка Сіріус. Як захисниця померлого фараона, Сопдет супроводжувала його і допомагала йому зійти на небо. Разом з цим Сопдет шанувалася також як богиня родючості, відродження і як одна з творців світу.





Богиня Нефтида (Нефтида) і Гор. Нефтида зображалася у вигляді жінки з ієрогліфом свого імені на голові (будинок з будівельним кошиком вгорі).



Нефтида була супутницею Ра під час його нічного плавання по підземних водах; разом з Ісідою, Нейт і Селкет зображалася з розпростертими крилами на саркофагах як захисниця померлих.



Гранітна кришка саркофага гнома на ім'я Джехо з ХІІІ династії. Написи на кришці вказують, що він був зайнятий танцями на поховальних церемоніях, пов'язаних зі священним биком Апісом.





Знаменита статуя фараона Хафра (Хефрена), будівельника другої за величиною піраміди в Гізі. Виготовлена вона з темно-зеленого діориту зі світлими прожилками, IV династія.



Зверніть увагу на сокола, що обвив голову фараона.



Ще одна знаменита статуя, цього разу фараона Менкауре, або Мікеріноса. Цьому фараону належить третя, найменша піраміда в Гізі.  Праворуч від фараона нього богиня Хатхор, ліворуч -  богиня Бат. IV династія.



Менкауре одягнений в Хеджет - корону, яку носили фараони Верхнього Єгипту.



Вражає своєю красою та тонкістю виконання скульптурна група подружньої пари царевича і жерця Рахотепа (брата Хуфу) та його дружини Нофрет із розфарбованого вапняку (2575-2550 до Р.Х.).



Голова фараона Усеркафа, засновника V династії.



Скульптури гончарів і виробників пива, які необхідні фараонам, як слуги в загробному житті. .



Писарі.



Величезна статуя Сенурсета І (1965-1920 до н. е.) - фараона Єгипту, другого представник XII династії Середнього царства, який  царював аж  35 років.



Сенурсета І називають людиною з характером. Він приєднав багато територій до Єгипту, побудував великі архітектурні комплекси і був шанованим в народі.



Поховальна камера Дешері зі зображення у ній їжі, напоїв, спорядження. VI династія, Сакккара.



Каплиця Хатхор (тут богиня зображена у вигляді корови) з Дейр ель-Бахрі, храм Тутмоса ІІІ, XVIII династія.



Архівне фото цієї ж каплиці з 1906 р.



Мозаїка з медузою Горгоною епохи Птолемеїв?



Кольоровий рельєф із зображенням найвеличнішого фараона Єгипту Рамзеса II (правив аж 67 років), який хапає ворогів Єгипту за волосся.



Скульптурна діада Амона та Мут з храму Амона в Карнаці. В образі Амона був зображений Хоремхеб - останній цар XVIII династії, до царювання - відомий воєначальник епохи правління Ехнатона. У образі Мут - його офіційна дружина Мутноджемет - цариця непростої долі, не просто найзнатніша за народженням, ніж її чоловік, а й належала до вищої знаті: її старшою сестрою, зважаючи на все, була сама Нефертіті.



Статуя знаменитої жінки-фараона (зверніть увагу на бороду) Хатшепсут. Та ж XVIII династія.



Статуя не  менш знаменитого пасинка цариці Хатшепсут - Тутмоса ІІІ, якого за його військові здібності наші сучасники прозвали "давньоєгипетским Наполеоном".



Цікава блокова статуя Сененмута -  фаворита Хатшепсут. Блокові статуї стали популярні в Новому царстві частково тому, що було зручно наносити безліч написів. Вони зображають людину, що сидить і яка закутана в саван. Сененмут тримає (можна сказати нянчить) принцесу Неферуре, дочку Хатшепсут. Після смерті Хатшепсут доля Неферуре невідома...



Статуя Небхепетра Ментухотепа ІІ - фараона XI династії, засновника Середнього царства. Борода, яка з’являється у фараонів  у цей період - ознака високого соціального статусу і навіть якщо фараони не носили бороду в побуті, то вони позували з прикладною бородою.



Ще одна цікава статуя, що знаменитими своїми "живими очима". Це дерев'яна статуя Ка-Апера, головного жерця V династії, середина XXV століття до Р.Х. В одній руці він колись тримав скіпетр, і в іншій - палицю, а очі його зроблені з алебастру, кришталю, чорного каменю з мідним обідком, який імітує підведення. Статуя ця відноситься до знаменитих творів мистецтва Стародавнього Єгипту. Її знайшли у Саккарі у 1893 році під час проведення археологічних розкопок. Саме ця скульптура знаходиться на одній із банкнот місцевої валюти.



Через скло і в напівтемноті фотографується не так добре, як на першому чудовому фото до посту з вікіпедії. Та все ж...



Знамениті "Мейдумські Гуси" Цих пташок виявили в мастабі Нефермаата та його дружини Атет у Медумі. Колись вони були частиною більшого зображення, яке не збереглося.







Так і не вдалось з'ясувати кому належить ця чудова скульптура. Мабуть якомусь візирові.





Цей експонат носить назву "Писар, що сидить" і відноситься до знаменитих творів мистецтва Древнього Єгипту. Рисам обличчя надані особисті характеристики. Погляд писаря звернений уперед. Він роздумує. Лівою рукою притримує папірус, а в правій тримає палочку для письма. Статую знайшли в Саккарі в 1893 році під час проведення археологічних раскопок. Висота її 51 см.  V династія, середина XXV століття до Р.Х.



Таніські сфінкси фараона Аменемхета ІІІ. Сірий граніт. Середнє царство. XXI династія, XIX-XVIII ст. до Р.Х.





Подвійна статуя царя Аменемхета III як болотяного бога, знайдена на місці Таніса в Єгипті. Обидві статуї зображують короля з густими пасмами волосся, що спускаються вниз від короткого закрутка на передній частині голови. Борода також незвичайна за своєю формою, але своїм видом доповнює зачіску на голові.



Скульптурна група царя Хоремхеба із богами володарями безсмертя: Осірісом, Ісідою і Хором. XIV століття до Р.Х.
Судячи по збереженості скульптур Хоремхеба (див. також вище) любили не всі. Деталі вишуканих корон і уборів, тонко передані плісовані шати, витончені пропорції - все це нині вгадується ледь-ледь: настільки велике було старання тих, хто не хотів дати цьому твору видатного скульптора «залишитися у вічності»



А це ще один спотворнений і загадковий експонат музею  - т.зв. "Золотий гріб". Притому саркофаг цей призначався для жінки, але всередині вчені виявили мумію чоловіка.



Кому вона належала і що стало причиною понівечення маски на гробі, про що до сих сперечаються вчені, про усе це я розповім в наступному пості. А поки завершу цей пост чудові портретами І-ІІІ ст. від Р.Х. з Фаюму.













Каїр, Єгипет

Previous post Next post
Up