Сантьяго-де-Компостела (Santiago de Compostela). Музей собору

Feb 15, 2020 11:55



Я трохи поквапився оголосити, що завершив свою розповідь про Сантьяго-де-Компостелу. Насправді залишилось розповісти ще про соборний музей. Вхід туди коштує усього лиш 2 євро - неспівмірна ціна у порівнянні з тим, що там можна побачити.


Шкода лише, що там теж заборонено фотографувати... Ну добре, не дають фотографувати Портик Слави, але з якої причини не можна фотографувати музейну експозицію? Підозрюю, що після реставрації й всередині собору буде заборонене фотографування.

Окраса музею - кам’яний хор виконаний Майстром Матео і його помічниками.





Створений цей хор був в 1200 р., демонтований між 1603 та 1604 роками за наказом архієпископа Санклементе й замінений на дерев'яний, який у свою чергу теж був демонтований у 1945 р .
От як яколись виглядав кам'яний хор в інтер'єрі.



Як і «Портик Слави», хор Матео був поліхромним, про що свідчать залишки кольору в деяких відреставрованих творах (статуй, рельєфій, капітелей, балок тощо) й основу його становив червоний, білий, синій та чорний кольори.
Під арками був вирізаний повний і детальний середньовічний бестіарій з міфологічними тваринами (драконами, русалками, грифонами, кентаврами, бвасилісками). Були тут і справжні тварини - орел і лев і лише в одному випадку зображена людина -чоловік, що бореться з русалкою, тримаючи її за шию.
На колонах стоять дитячі персонажі, з довгими плакатами в руках. Вони ніби-то уособлюють невинність тих, хто співає славу Творцеві, на відміну від вищезгаданих потвор.















Музей собору був заснований в 1930 р. Його скарби - це археологічні знахідки, артефакти романського періоду, скульптури, які прикрашали собор в 13-18 ст. Покажу експонати, але оскільки забороняли фотографувати, то буде без підписів. В мережі про експонати інформація теж майже відсутня.







































Одна з галерей клуатру. Розміри вражають.



Сам клуатр, споруджений в маньєристичному стилі. У ньому теж частково ремонт, тому фото небагато.





Прилягаюча до дворика каплиця з баровковим ретабло на тему "Преображення Господнього".





З клуатру можна потрапити також в каплицю Мощей чи Королівський пантеон. Як зрозуміло з назви ця каплиця є місце останнього спочинку галісійських монархів і членів королівської сім'ї. Також тут знаходиться вівтар реліквій (з 1633 р.), де можна побачити найцінніші золоті і срібні предмети, а крім того - старовинний літургійний посуд.





В центрі ретабло знаходиться головна його реліквія (якщо це правда) - голова апостола св. Якова Молодшого (Алфеївого).



Детально оглянути каплицю, тобто подивитися на гробниці і реліквії можна тут - https://galiciapuebloapueblo.blogspot.com/2017/11/catedral-capilla-de-las-reliquias-y.html

З музею можна також вийти на галерею західного фасаду й помилуватись на Плаза дель Обрадоїро й палац Рахой.





Вид зверху на місто. На передньому плані праворуч  - вежа колегії єпископа Фонсеки.



Наостаток ще кілька фото собору і паломників.







Сподіваюсь ще колись туди повернутись, тож «до побачення», Сантьяго-де-Компостела :).

Галісія, santiago de compostela, Іспанія, Сантьяго-де-Компостела

Previous post Next post
Up