окупація

Aug 14, 2013 00:52

"Коли я навчався у Республіканській художній школі, нас щоліта на два місяці розвозили по селах на "літню практику". Ми жили по хатах у місцевих селян, щодня малювали з ранку до вечора усе, що нас могло зацікавити. І мені часто від багатьох старих людей приходилось чути: "Ото при німцях тільки й пожили"... Це так суперечило усьому, що нам ( Read more... )

сумне, новини зі всього світу, це моя Україна

Leave a comment

my_flow August 18 2013, 23:46:52 UTC
мої родичі, пра- і просто бабусі і дідусі жили на Львівщині і війна для них почалася з приходом НКВД у 39-му. у великій родині моєї бабусі тільки один її стрийко Влодко (брат тата) був ідейним комуністом, і таких у селі було загалом небагато. в родині його комуністичні переконання сприймали як юнацькі вибрики, не більше. коли у 39-му прийшла Радянська влада її зустріли з полегкістю, бо за Польщі жилося дуже важко, - згадувала моя бабуся, - та та полегкість дуже скоро обернулася кривавими слізьми. моїй бабусі у 39 було 15. вона встигла розповісти мені, що від того що виробляли "визволителі", люди в селі лисіли від страху. виявляється, від страху можна лисіти... Стрийко Влодко невдовзі повісився, не витримав. А в родині наміть ім"я Влодко стало табу. Коли в 41-му прийшли німці, їх зустріли з полегкістю. І за німців було дуже важко, - згадував мій прадідусь, - важко у тому сенсі, що господарство було обкладене дуже великим податком, потрібно було тяжко робити, аби вчасно здавати ту продовольчу норму. А ще про порядок: з ним було дуже строго за німців, за крадіжки рубали руки, наприклад.

Один з коментарів статті видається мені дуже суттєвим: з двох зол люди вибирають менше. І досвід моєї родини каже, що німці були меншим злом.

Reply

smijana August 19 2013, 18:37:10 UTC
Я теж не розглядаю ні саму статтю ні тему як "німці - це добро". В жодному разі!.. але власне що у порівнянні з двох окупацій, то або нічим вони не відрізнялися в підсумку, або для мешканців сіл які не належали до влади, партій чи військових, для суто мирного населення так би мовити, навіть могли бути і меншим злом. Не для всіх, звичайно.

Дякую тобі за розповідь.
..як же вони натерпілися, те покоління.. в голові не вкладається.

Reply


Leave a comment

Up