(no subject)

Sep 09, 2010 16:40


Про історичну політику

Учора київські СБУшники затримали і 14 годин допитували (потім відпустивши) директора музею "Тюрма на Лонцького", львівського історика-архівіста (і співробітника СБУ) Руслана Забілого. Звинувачують його у копіюванні секретних документів (а щоб не дати йому продовжити злочинну діяльність, відібрали ноутбук з зовнішніми дисками, де ці самі копії і були). Пропонували подумати про долю сім'ї і перекваліфікуватися на шкільного вчителя. Детальніше тут: http://zaxid.net/newsua/2010/9/9/141454/
Ну що, політично тут все ясно. Давненько у нас не було процесів над істориками, та й за добре ім'я НКВД уже років 20 держава не боролася ( а як іще зрозуміти звинувачення проти Забілого? Які такі ще важливі документи він міг отримати, працюючи над тематикою УПА? Чи СБУ часів В'ятровича йому давала документи про поточну контррозвідувальну діяльність? Не вірю).
Юридично слідчі, теоретично кажучи, можуть мати рацію. Оскільки у нас досі маса документів по 1940-х роках засекречена, а процедуру розсекречення СБУшники цілком могли порушити (хоча В'ятрович це зараз спростовує), то формально Забілий міг отримати незаконний доступ до "секретних" документів, і навіть не знати про це (або знати, і не звертати уваги - наче ж всім ясно, що секретність тут безглузда). У професіоналізм СБУ повірити важко після історії з Кислинським (той працював у них заступником шефа з фальшивим дипломом).
Навіть якщо ті документи і справді були недорозсекречені - принципово це нічого не змінює. Режим смішний - але це той випадок, коли смішно, аж страшно.
Previous post Next post
Up