(no subject)

Sep 09, 2010 16:09


Про кіно

1) The Mission (1986)

Режисер: Роланд Жоффе (чи,скоріше, Йоффе)
     Грають: Роберт Де Ніро, Джеремі Айронс, та ін.
     Музика: Еніо Морріконе
     Оператор: Кріс Менгес



Фільм про загибель єзуїтських редукцій Південної Америки - таких собі колгоспів, де під керівництвом партії  ордену (реально - "розум, честь і совість епохи"), індіанці гуарані, недавні діти природи, вирощували маїс на спільному полі, відгодовували спільних бичків, збирали мате у спільному лісі (останнє - на експорт), а у вільний від роботи час зводили собори, конструювали годинники, телескопи і скрипки, співали у хорі під акомпанемент власних оркестрів, малювали ікони, і т.п.
Час від часу цю ідилію порушували мисливці за рабами - переважно португальці/бразильці, котрі перебували у прекрасних стосунках з іспанською адміністрацією (редукції формально належали до іспанської колонії Ла-Плата - нинішні Аргентина, Парагвай та Уругвай) - що й не дивно, оскільки іспанські чиновники купували у португальців невільників для своїх маєтків. Інколи у таких мисливців ставалися напади каяття (у фільмі один з них застрелив коханця своєї жінки, після чого раптово згадав всі свої злочини, вирішив виправитися, пішов до єзуїтів, приєднався до їхньої експедиції в країну гуарані і зрештою вступив до ордену).
Одного нехорошого дня Мадрид та Лісабон домовилися про невеличке уточнення кордонів між колоніями в Америці. У ході цього уточнення 7 з 37 редукцій мали опинитися на португальській території. Португальці не хотіли підкорювати кільканадцять тисяч озброєних гуарані, тому вписали у договір з Іспанією депортацію усього населення 7 редукцій на територію, що лишалася за іспанцями.
Індіанцям (і єзуїтам) цінна ідея протягом року покинути свої землі чомусь не сподобалась. Заради уникнення зайвих проблем, іспанський та потругальський уряди попросили папу направити спецпредставника до Південної Америки, щоб той роз'яснив ситуацію. Кардинал приїхав, єзуїти пояснили йому, що люди з редукцій нікуди не підуть і запропонували поїхати і подивитись, як індіанці живуть і чому не хочуть виселятися. Той поїхав, у всьому переконався і все одно видав наказ під загрозою відлучення від Церкви виконати іспано-португальську угоду (чесно сказавши гуарані, що інтереси Церкви в Європі (загроженої Просвітництвом) важливіші, ніж 7 редукцій).
Для проведення депортації в регіон направили іспанських та португальських солдатів; індіанці вчинили спротив і програли, ті, хто вижив, розбіглися по джунглях. Більшість єзуїтів просила обидві сторони не стріляти, деякі (зокрема, той розкаяний мисливець за рабами) очолили збройний опір.
Фініш.
Історичний постскриптум: років через десять єзуїтський орден ліквідували (спочатку в Іспанській та Португальській імперіях, потім в усьому світі), а решта 30 редукцій занепали (землевласники отримали трохи пеонів, більшість же індіанців теж пішла назад у джунглі). Ще через кілька років іспансько-португальську угоду переглянули, і територія тих спірних 7 редукцій опинилася знову у складі іспанської Ла-Плати. Ще через 30 років відродили єзуїтський орден. В наш час Парагвай - єдина країна, де індіанська мова (гуарані) є реально рівноправною з іспанською. Алфавіт, розроблений єзуїтами, використовується в підручниках для початкових шкіл.
Президентом там зараз колишній єпископ. У проміжку між редукціями та нашим часом в Парагваї були кілька напівтоталітарних диктатур (з них одна напівкомуністична за політикою), а також жахлива війна з сусідами, в якій загинула половина населення.

Кіно знято як картинку ( і як музичний твір) - прекрасно (хоча, звичайно, з тамтешньою природою важко зняти некрасиво), як оповідь - погано. Дії героїв прогнозовані, емоції демонстративні, усі "хороші" - янгольськи-білі, більшість "поганих" - чорніші чорної землі.
Previous post Next post
Up