K. Brazauskienė ir jos renta

Oct 13, 2010 13:53


Perskaičiau apie prezidentienės-premjerienės laidomus žaibus...

http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/kbrazauskiene-zada-bylinetis-del-neskiriamos-prezidento-nasles-rentos.d?id=37458691

... ir pagalvojau, kad vyriausybė turi bent du svarius argumentus prezidento našlės rentą jai paskirti. Pirmasis - dėl politinio išskaičiavimo: kas jau kas, tačiau K. Brazauskienė rinkėjų yra akivaizdžiai siejama su rimčiausiais konservatorių oponentais - socialdemokratais. Dar daugiau, įtarčiau, kad našlė daugeliui jų simbolizuoja ne pačius geriausius kai kurių anos partijos "bičiulių" bruožus beigi ydas. Tik kvailas oponentas nepasistengtų šių sąsajų išpūsti sau naudinga kryptimi.

Antrasis argumentas - dėl šios valstybės garbės. Jeigu jau valstybė prisiėmė įstatymu patvirtintus įsipareigojimus, blogiausia, ką Lietuvos vardu dabar gali padaryti politikai - keisti žaidimo taisykles dėl konkretaus asmens ar net atgaline data. Sukti galvą dėl to, kaip tos rentos nepaskirti turi ne vyriausybė, o piliečių visuomenė, jeigu ji tokia pas mus yra. Jeigu taip - niekas piliečių iniciatyvai netrukdo kreiptis į teismą ir ginčyti vyriausybės sprendimą kaip prieštaraujantį visuomenės interesui.

Vakar čia buvau pakabinęs VŽ spausdintą pokalbį su buvusiu Gruzijos ekonomikos ir ekonomikos reformų ministru Kacha Bendukidze. Jo esmė sakytų, kad Gruzijoje "Brazauskienės rentos" problemos apskritai nebūtų...

http://ryst1966.livejournal.com/114587.html

... Toje šalyje K. Brazauskienė gautų savo 50 USD safety net, o socialinės tarnybos pareigūnai greičiausiai nustatytų, kad antroji sudedamoji senatvės paramos dalis (means tested) jai nereikalinga. Nes turimos santaupos bei akcijos yra laikytinos savarankiškomis našlės investicijomis senatvei.

Ne tokia jau "žvėriška ir su teisingumu prasilenkianti" yra toji paramos senatvėje sistema, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

pensijos, gruzija, lietuva, valdininkai, politika

Previous post Next post
Up