Наївшись стільки всього різного хочеться рідної бабусино-маминої тушеної капусти і не тільки маминої.
Узагалі, різноманітні капусти та бобові у поєднанні з кашами - основне без м'ясна складова меню нашої осені та зими. Багато моїх знайомих дивуються, коли я кажу, що ми практично не їмо картоплю.
Для щоденних страв з капусти не замінним кухонним атрибутом для мене - є ніж-шатківниця.
"Бабусина" (модифікована)
- 1,5 кг капусти (середня така головка)
- 1 крупна цибулина (або 2 середніх)*
- 3-4 ст.л. олії
- 4 ст.л. сметани
- 2 душених перестиглих помідори* (взимку можна без)
- 2-3 ст.л. томат-пасти
- 2-4 ст.л. сушеного базиліку*
- сіль, перець
Тонко нашатковану купусту і цибулю перетерти з сіллю.
На великій сковороді або у великій кастрюлі розігріти олію.
На ній трохи просмажити капусту, часто помішуючи. Долити 1 скл. води і тушити під кришкою хв 20, час від часу помішуючи.
Після цього додати томат-пасту і терті помідори, сухий базилік, посолити, поперчити, за потреби долити ще води, вимішати і тушити під кришкою ще хв. 20-30. Час від часу помішувати.
Капуста має стати зовсім м'якою. Коли капуста зготується додати до неї сметану, вимішати, довести до кипіння і відставити.
Капуста дуже ніжна, не гостра. Якщо хочеться гостроти можна додати сухого меленого чілі.
Смакує з гречкою, картопляним пюре або рисом.
* Можна не давати цибулі, а помідори і базилік моя бабуся не додавала - це вже цілком моя варіація.
"Капуста тушена в молоці"
- 1 середня капустина (до 1 кг)
- 1-1,5 л молока
- 1 цибулина (опціонально)
- суміш сухих трав Провансу (базилік, чебрець, розмарин, душиця (вона ж орегано), тим'ян)
Капусту дрібно нашаткувати. Молоко закип'ятити, додати до нього трави. Капусту тушити в молоці до готовності. Якщо рідина википатиме додавати води або молока.
Особливістю цього рецепту є те, що капуста зберігає білий колір і не темніє від термічної обробки.
"Тушена капуста з м'ясом і ковбасками"
- 1 головка свіжої капусти (або 1 л квашеної)
- 1 цибулина
- 0,5 кг нежирної свинини
- 300 г мисливських ковбасок
- олія
- сіль, перець, лавровий лист
- якщо готуєте зі свіжої, тоді ще 3-4 ст.л. томат-пасти або сік 1 цитрини.
Капусту з цибулиною тонко нашаткувати, перетерти з сіллю і обсмажити на невеликій кількості олії. Якщо капуста квашена - добре відтиснути зайвий розсіл. Окремо обсмажити свинину кубиками розміром не менш 3 на 3 см, посолити поперчити. Томат-пасту розвести в 0,5 л теплої води. Ковбаски порізати поперек на довільні шматочки. Все скласти в велику сковорідку або банячок, додати пару лаврових листочків, ретельно перемішати. Тушити до готовності свинини і капусти (приблизно 1,5 год на маленькому вогні), час від часу помішуючи і підливаючи воду.