Війна і мир за розкладом у Мар’їнці

Dec 28, 2016 14:34


Мар’їнка - місто у Донецькій області, яке знаходиться на лінії зіткнення і кожен день опиняється у центрі активних бойових дій.

Відстань звідси до колишнього обласного центру - 2 кілометри, тобто до Петровського району Донецька можна дійти навіть пішки.

Саме місто витягнуте із заходу на схід в сторону Донецька. До війни мешканці Мар’їнки були дуже економічно пов’язані з Донецьком, багато хто мав постійну роботу саме у нині окупованому місті.



Центр Мар’їнки удень нічим не відрізняється від будь-якого районного центру. Працює ринок, люди ходять у справах, працюють декілька магазинів.

На відміну від селища Гранітне, яке також знаходиться на лінії розмежування, у Мар’їнці нормальне транспорте сполучення і є можливість доставляти товари та продукти для населення.

Про війну в центрі нагадують тільки вибиті вікна майже в кожній будівлі. Важкі снаряди сюди долітають рідко, але осколки - практично кожної ночі.







У самому центрі Мар’їнки Донецької області діє єдине на все місто підприємство та єдина на декілька містечок у регіоні хлібопекарня.

Цю пекарню відбудували силами волонтерів та міжнародних організацій, а меценати закупили сучасне обладнання для випічки хліба та хлібобулочних виробів.

За добу мар’їнська пекарня виробляє понад 2000 буханок хліба різних сортів та стільки ж одиниць хлібобулочної продукції.



Мирне життя тут триває приблизно до другої години дня, потім же мешканці намагаються якомога швидше потрапити до домівок та підвалів, адже після четвертої у місті майже кожного дня починаються обстріли.



Більша частина Мар’їнки складається із приватних будинків.

Чим ближче до тимчасово окупованої території, тим менше цілих будинків та людей, адже тут вже небезпечно пересуватися навіть вдень.



Ближче до східних околиць міста цілих будинків уже немає, усі шибки вибиті, дахи та стіни розбиті чи посічені осколками.

Пересуватися тут треба швидко, не виходячи на відкриті ділянки, бо вулиці прострілюються і весь час чутно роботу стрілецької зброї різних калібрів.







Незважаючи на небезпеку, навіть тут живуть люди, бо їм просто нікуди їхати.

Багато з них дуже добре ставляться до українських військових, а ті, в свою чергу, допомагають їм їжею та ремонтом будівель після обстрілів.





Із міста виїхати зовсім непросто. Щодня тут ходять маршрутки, але тільки до Курахового і не завжди, а тільки до четвертої вечора. Пізніше потрібно виїжджати своїм ходом.

Увечері в Мар’їнці повністю зникають люди. Місцеві жартують, що з настанням сутінків тут починається “війна за розкладом”. І так до самого ранку.



За цим териконом - уже Донецьк. Відстань до позицій проросійських бойовиків на сході містечка місцями становить 200-300 метрів.



Населення міста до війни становило трохи більше 10 тисяч чоловік, зараз же в місті проживає не більше п’яти тисяч.

Нагадаємо, раніше волонтери та військові капелани привезли гуманітарну допомогу та новорічні подарунки для учнів школи у прифронтовому містечку Гранітне Волноваського району Донецької області.

Репортаж - Роман Пєтушков

для ІНФОРМАТОРа

Донецьк, Україна, АТО, Війна, Война, Донбасс, Украина, Марьинка, Донецк

Previous post Next post
Up