Гранітне: життя на лінії вогню

Dec 27, 2016 23:20


Селище Гранітне Волноваського району мало не щоденно згадують у новинах із зони АТО про обстріли.

Це крайня точка на сході Донецької області, контрольована українськими військовими.

Майже з будь-якої вулиці, перпендикулярної до річки Кальміус, видно інший берег - це вже сіра зона.

Її видно при під’їзді до міста зі сторони Волновахи: дорога, що йде за горизонт - це вже тимчасово окупована територія, і далі проїзду немає.



Дістатися до містечка автотранспортом достатньо важко:

траса у дуже поганому стані, на ній численні ями.

Через це у місто не їздить громадський транспорт, а перевізники просто відмовляються давати рухомий склад на цей напрямок.



Саме ж селище доволі охайне, місцеві жителі слідкують за вивозом сміття та власноруч латають дахи і склять вікна після обстрілів.





У селищі досі діє загальноосвітня школа. Станом на сьогодні у ній навчаються 150 учнів.

Уроки не припиняли навіть у часи найсильніших обстрілів, а коли у 2014-2015 роках школі заборонили працювати через складні обставини, то вчителі продовжували викладати за власний рахунок.

Школу щодня відвідують 7 учнів із окупованої території, звідти ж ходить на роботу один вчитель, фактично це єдине місце де діти можуть хоч якось відволіктись від війни, при школі діють секції з різними активностями, а вчителі регулярно влаштовують учням свята.



Також у селищі працюють декілька магазинів зі стандартними наборами товарів щоденної необхідності. На більше можна не розраховувати через важкодоступність населеного пункту.



Вночі, а іноді і вдень, пересуватися по “відкритих” вулицях треба обережно. “Долітає” різне - від крупнокаліберних куль та осколків до важких снарядів.





У селищі немає такої вулиці, де всі будинки були б цілими. Є будинки, зруйновані вщент, є просто пошкоджені, а от будинок з повністю цілими вікнами дуже важко знайти.



За словами директорки школи Олесі Коссе, під час військових дій у селищі загинуло 11 мешканців села, із них троє дітей.

Нагадаємо, раніше ІНФОРМАТОР розповідав про те, як у самому центрі Мар’їнки Донецької області діє єдине на все місто підприємство та єдина на декілька містечок у регіоні хлібопекарня.

19 грудня раніше волонтери та військові капелани привезли гуманітарну допомогу та новорічні подарунки для учнів школи у прифронтовому містечку Гранітне Волноваського району Донецької області.

Репортаж - Роман Пєтушков

для ІНФОРМАТОРа

Новости, Новини, Україна, Репортаж, АТО, Війна, Война, Донбасс, Украина, Мариуполь, Блоги, Фоторепортаж, Донецк

Previous post Next post
Up