Естерхазі

Jun 04, 2012 11:22

Нещодавно я вирішила, що час братися за класичні торти.
Першим став "Добош", тепер, начитавшись ЖЖ, вирішила пекти Естерхазі. Тим більше, що мої кохані батьки передали мені пакет чищених волоських горіхів.






"Найближчим" мені видався рецепт описаний у exampleusername. Але, з невеликими змінами (виходила з того, що було на господарстві).

Так от.

Для 6 коржів (20 см) дакуаз потрібно:

7-8 яєчних білків (у мене гігантські яйця, тому 7)
250 г цукру
200 г меленого горіха (у мне грецькі)
50 г затяжного печива (Марія)

Для крему:

300 мл молока
75 г цукру
20 г ванільного цукру
3 жовтки
35 г сухого молока (якщо нема - можна замінити на кукурузний крохмаль +мука)
200 г вершкового масла
80 г мелених (на муку) горіхів
30 мл кірша (я брала вишневу настоянку)

А також

Абрикосовий конфітюр, 100 г білого шоколаду, 50 г чорного шоколаду, 20 г молока, мигдальні пелюстки, цукрова пудра.

Білки збити до м'яких піків, додати цукор тонкою цівкою всипати цукор, збити до жорстких піків.






Обережно додати перетерті "на муку" горіхи і печиво.



Вимішати ложкою згори вниз дуже обережно, щоб не зpуйнувати структуру білка.




На пергаменті намалювати круги потрібного діаметру. У мене два коржі 20 см поміщаються на одне деко.






Тому пекла по два. Акуратно нанести тісто завтовшки 1,5-2 см.

Посипати цукровою пудрою, дати постояти 10 хв., знову посипати цукровою пудрою.

Пекти при 170С 20 хвилин. З теплих і м'яких коржів обережно зняти пергамент. Дати охолонути.




Крем. Невелику частину молока збити з жовтками, сухим молоком. Решту молока закип'ятити з цукром і ваніліном. Тонкою цівкою влити гаряче молоко в жовткову суміш, все поставити на маленький вогонь, варити до загустіння, постійно помішуючи віночком.



Не дати закипіти.




Крем збити міксером. Збивати, доки не охолоне до кімнатної температури, додати масло. Швидко збити. Додати горіхи, кірш.




Найкращий і рівний корж залишити для верху. На тарілку покласти нижній корж, змастити кремом, знов корж, знов крем. Останній корж викласти гладкою стороною вгору, злегка притиснути.

Підігріти невелику кількість абрикосового джему. Теплим джемом змастити верхній корж. У такому вигляді дати торту застигти кілька годин у холодильнику.

Шоколад розтопити з молоком на паровій бані.




Швидко вилити білий шоколад на торт. Одним рухом довгого ножа розмазати по всій поверхні.

Згорнути конвертик з пергаменту, влити в нього чорний шоколад, швидко нанести тоненькі круги (у мне не зовсім вийшло, і це помітно). Швидко провести паличкою лінії, що перетинають всі кола, першу - від центру до краю, наступну від краю до центру. І так по всьому торту.




Боки я змастила шоколадним кремом на коньяку (бо він стояв у холодильнику, а викидати шкода) і обсипала підсмаженими у духовці пелюстками мигдалю.

Торта в розрізі поки нема, бо він традиційно їде до інших батьків на дачу. Якщо встигну зробити - обов’язково додам.



Смачного.
Висновок: не так все складно, як може здатися.

торт

Previous post Next post
Up