Cities-90. Тернополь. Часть 3. Замок над прудом или Севастополь на Западной Украине

Nov 20, 2012 16:17




Многих могут удивить новости о том, что в расположеном вдали от моря и крупных рек Тернополе проходят соревнования по водному спорту - вплоть до гонок на водных мотоциклах и профессиональных гоночных судах. Однако это реальность - огромный пруд посреди города мне лично напомнил бухты Севастополя, дополняет впечатление о Тернополе как о южном приморском городе прогулочная набережная и парк на воде. В довершение ко всему над прудом стоит почти игрушечный замок, который на самом деле - ...дворец спорта! А еще - острова, двуликий гаишник, вояки-катамаранщики...


Отель в самом центре, за площадью. На самом деле здесь до войны стоял Новый замок



Около 1810 года вблизи перестроенной фортификации возводят новое здание из камня. Она название Новый замок. Новый замок - огромное здание с огромными подвалами. В 1875 году в нем пылал страшный пожар, но замок испытал лишь частичное разрушение. В Новом замке в первые годы его существования был театр (сначала любительский, а затем специализированный). Для него специально обустроили зал с тремястами мест для зрителей. Именно в замке сосредоточивалась музыкальная жизнь Тернополя.

Во время Первой мировой войны Новому замку нанесли значительный вред. Но позже там разместили Подольский региональный музей, а также научную библиотеку. К сожалению, все опять было уничтожено во время Второй мировой войны. Во время войны с немцами именно Старый замок стал последним форпостом тернопольчан. Девять дней держали гитлеровцы его в осаде, а затем таки захватили... Источник

Теперь же о Старом замке. В XVII веке крепостные укрепления являли собой прямоугольник, с одной стороны которого был глубокий ров и вал с дубовым частоколом, а из другого - искусственный пруд. Вокруг замка были сведены стены с угловыми башнями и одной, которая служила воротами. Через ров был переброшен подъёмный мост. Замок был опять разрушен в 1672 и 1675, после чего достаточно долгое время простоял в руинах. Впоследствии замок отстроили опять. Однако в XIX веке тогдашний владелец города Ф. Коритовський перестроил замок во дворец, снёс остатки фортификационных сооружений, обвёл его стеной из тесаных камней с воротами, украшенной пилонами с гербам. - Википедия.

Замок со стороны города. Архитектура лаконична, хотя и приятна. 


В 1810 году в здании устроили "танцевальное казино", где  губернатор И. Тейльс устраивал шикарные балы. В начале XIX века граф Ф. Коритовский перестроил замок: все оборонные укрепления были снесены, а на основе южной стены был выстроен тот самый 3-этажный Новый замок (Замковий дворец), а также новые ворота.  В разных источниках все же имеется путаница по поводу Старого и Нового замков




В 1843 году последний владелец Тернополя Т. Туркулл продал замок городу, и здесь разместились казармы австрийских войск. Старый замок был после войны восстановлен - в 1956 году, с того времени здесь... Дворец спорта, а с 1969 года - спортивная школа по греко-римской борьбе. Толщина стен нижней части замка  - 2, 5-4, 5 м. Также в 1950-е годы к замку было пристроено здание ресторана. В 2009 году горсовет предложил переоборудовать замок под городской музей и зал почетных делегаций, но пока это не реализовано.

Хотя рядом с замком - обычные пятиэтажки



Клумбы весьма симпатичные



Возле замка встречаются современные инсталляции



А есть у замка и оригинальная звезда из плитки



Смысл памятника, думаю, понятен



И принесенный сабж



И еще табличка



Аллея мимо замка ведет к спуску на набережную



Аллея у замка



Беседка на верхней террасе над парком, у самого замка



Недалеко от замка - здание власти



Замок практически лишен декора и напоминает игрушечный домик - однако на берегу пруда оттого он и выглядит почти сказочно



Тернопольский пруд... Длина - где-то 3 км.



Тернопольский пруд на реке Серет на месте болот был устроен одновременно с основанием города - в 1548 году, Яном Тарновським как элемент фортификации. Однако пруд стал серьезным источником дохода для города: в XVII веке здесь работали четыре мельницы, разводили рыбу - щук, карасей, окуней и др. В начале ХХ века пруд арендован предприниматель Владимир Трач, который наладил поставки рыбы в Польшу.

Из украинской Вики:
До середини ХХ століття між Старим замком та Надставною церквою існував найдавніший район Тернополя - Підзамче, де знаходився і міський ринок, від якого походить назва сучасної вулиці - Старий ринок. На Підзамчі мешкали переважно ремісники та рибалки. У наш час ця історична місцевість не збереглась: залишились лише два будинки, що колись оточували ринок, та кілька будинків на вулиці Над ставом.
Комсомольське озеро

Під час Другої світової війни Тернопільський став був повністю знищений. У 1950-х роках минулого століття відбувається масштабна відбудова Тернополя - і, коли було прийнято рішення про підпорядкування всіх водних ресурсів місцевій владі у 1956 році, Тернопільський став почали відновлювати. Тоді було збудувано нову греблю - і рівень води став вищим, ніж раніше. Нове водосховище зайняло значно більшу площу - понад 300 гектарів, і назвали його Комсомольським озером. Між водоймою та центром міста заклали парк ім. Т. Г. Шевченка, який протягнувся вздовж східного берега озера. Було споруджено і острів Закоханих. У самому парку імені Шевченка створили озеро «Чайка», яке фактично є затокою Комсомольського озера.

У 60-х роках пляж біля Старого замку було ліквідовано і збудувано центральний причал та створено стоянку для теплоходів катерів, яхт і моторних човнів. Широкі сходи, що ведуть до причалу, розділив каскад штучних водоспадів, який назвали у честь головного архітектора міста Гронського - «Сльози Гронського». На березі новоствореної зеленої зони збудували ресторан «Поплавок», з тераси якого відкривається вид на центральну частину міста, а біля ресторану створили пляж «Ближній». Пізніше між селами Кутківці і Пронятин створили ще один пляж - «Дальній». У 70-х роках ХХ століття стоянку суден перенесли на протилежний берег міста, де був створений Морський клуб (нині - розважальний комплекс «Riverpool»). Комсомольське озеро перейменували в 1992 році, і з того часу водойма називається Тернопільським ставом, який також називають Тернопільським озером.

Вид на район Тернополя за дамбой. Великолепный храм на холме, кстати, новодел вроде.



Прелестный бельведер с настоящим морским пейзажем



Остров Любви №1 посреди пруда. Этот участок набережной сейчас на реконструкции



Сказочный детский городок - как без него. Башенки вполне, а вот адский гаишник...



В детском городке также встречаются прекрасные виды



Дядя Степа...



На самом деле он... двухсторонний. Т.е. у него нету, пардоньте, зада. 



Небольшой парк на воде у замка великолепен - здесь и мостики, и катамараны, и пару островов



Також на Тернопільському ставі є два острови - «Закоханих», а також «Чайка» на однойменному озері (затоці ставу). На озері «Чайка» в теплий період року діє прокат катамаранів.

Остров Любви №2 расположен внутри парка - здесь имеется обводной канал. Можно просто кататься вокруг острова



Станция ракетных катеров боевых катамаранов



Прелестные персонажи, смотреть на которых сбежалось полпарка. А что - прелестный отряд боевых катамаранчиков



Был на Тернопольском ставе и фонтан. 



У 1975 році на Комсомольському озері з'явився великий фонтан, який одразу ж охрестили «Струменем Кородюка» - на честь тодішнього міського голови. Висота центрального струменя сягала 15 метрів, бокових - 5 метрів. Фонтан виконував не лише естетичну функцію, а ще й екологічну. Оскільки в Комсомольському озері вода через відсутність течії попід східними берегами застоювалась, виникла необхідність у будівництві якого-небудь механізму, що міг би її перемішувати. Так і з'явилась ідея спорудження фонтану. Фонтан був встановлений на відстані 100 метрів від набережної, на одній вісі від фонтану «Каскад» і Центрального причалу.

Через великі витрати на його функціонування, водограй працював не щодня, а переважно по вихідних та у святкові дні. У 1990-х роках через економічну кризу фонтан вивели з експлуатації. З 2000-го року фонтан працював лише на Великдень, у День незалежності України та День міста Тернополя. Навесні 2003 року через відсутність належного ремонту конструкцій під час танення криги фонтан затонув. Відновити його було неможливо, тому восени 2007 року коштом спонсорів був встановлений новий.
Фонтан «Спогад»

Замість старого великого фонтану 23 вересня 2007 року оператор мобільного зв'язку Київстар урочисто встановив та ввімкнув новий плавучий фонтан. Встановили його на 100 метрів лівіше (південніше) від попереднього водограю. 11 грудня того ж року було підведено підсумки конкурсу на кращу його назву. Йому дали ім'я «Спогад». У 2010 році фонтан передали на обслуговування КП «Тернопільводоканал». У серпні 2012 року водограй перенесли на озеро «Чайка» (затока ставу), що в парку ім. Т. Шевченка. Також йому замінили сопло, зменшивши висоту роботи водограю, натомість збільшивши ширину - тепер у нього є центральний та бокові струмені. У холодний період року фонтан зберігається на складі КП «Тернопільводоканал».

Ну чем не морской залив?



В меньшем объеме замка расположен ресторан



Замок, набережная, яхта. Чем не приморский курорт?



У 1968 році в Тернополі з'явився теплохід «Герой Танцоров» (бортовий номер С-541), названий на честь одного з визволителів міста від німецької окупації Григорія Танцорова 1944 року. Саме судно збудоване у 1963 році в Білорусі. Майже п'ять років теплохід ходив по Дністру за маршрутом від Старої Ушиці Хмельницької області до Мельниці-Подільської Тернопільської області. Судно мало назву «Заліщики».

У 1965 році на озері з'явився значно менший теплохід, з бортовим номером ПТ-50 («Пасажирський теплохід - п'ятдесятий номер»), збудований у 1964 році за проектом 792А. На початку 1990-х років Морську школу, якій підпорядковувались теплоходи, розформували. У 1995 році для того щоб зберегти судна від розбазарювання, їх передали на баланс комунальному підприємству «Тернопільелектротранс», що обслуговує тролейбуси. Але оскільки це підприємство не мало можливості фінансувати теплоходи, їх того ж року передали в оренду на 10 років приватній фірмі «Торговий Дім Тернопіль». Однак нестабільна економіка держави призвела до того, що орендар випускав у рейс лише один теплохід - «Герой Танцоров». Інший - ПТ-50 не працював.

У 2005 році договір оренди теплоходів у фірми «Торговий Дім Тернопіль» завершився, тож ними став розпоряджатися безпосередній власник - КП «Тернопільелектротранс». Завдяки цьому у 2006 році здійснили капітальний ремонт «Героя Танцорова». Судну замінили ходову рубку на нову, зроблену з кузова тролейбуса «Škoda 9Tr» парковий номер 76. У 2008 році теплохід ПТ-50 для здійснення ремонту та подальшого обслуговування взяло в оренду приватне підприємство «Акватур Тернопіль». У червні 2009 року розпочалось відновлення судна. 13 жовтня 2010 року судно спустили на воду. 6 червня 2011 року відбулася офіційна презентація теплохода з новою назвою - «Капітан Парій». Першими пасажирами стали журналісти. У вихідні, за умови хорошої погоди, працюють обидва теплоходи, у будні - зазвичай по одному.

Теплоходи можна замовити для проведення корпоративів, весіль та інших заходів. Замовити «Героя Танцорова» на 1 годину вартує від 800 гривень, «Капітана Парія» - від 600 гривень. Ціна залежить від місяця (травень - жовтень) і дня тижня. Станом на 2012 рік є три діючі причали теплоходів: «Центр», „Ресторан «Хутір»“ і «Дальній пляж» (тимчасовий). У планах міської ради - ремонт недіючих причалів „Мікрорайон «Дружба»“, «Дальній пляж» (постійний), „Мікрорайон «Новий світ»“ та будівництво нових (поблизу села Біла).

Вартість квитка за повне коло (станом на 2012 рік) становить 10 гривень, в один кінець (до „Ресторану «Хутір»“, «Дальнього пляжу» або тільки звідти) - 5 гривень. Вартість квитка для дітей віком від 5 до 10 років становить 50% від повної вартості, до 5 років - безкоштовно.

Окрім теплоходів, на озері можна побачити вітрильну яхту «Тернопіль» з бортовим номером ТП-88-К. Вона швартується на причалі, що в парку ім. Т. Г. Шевченка, навпроти дитячого майданчика. Її також можна замовити для прогулянки. Вартість оренди на півгодини становить 120 гривень, на годину - 220 гривень. Також на озері є рятувальний глісер на повітряній подушці - МАРС-700, який належить обласному управлінню МНС.

Мостик над дамбой, отделяющей залив с островом Любви №2 от пруда



Мостик оформлен в качественно классическом стиле



Весело на Тернопольском ставе и зимой, когда он покрывается льдом. Фото - украинская википедия.



Тернополь. Часть 1. Автовокзал, от Рогатки в центр

Тернополь. Часть 2. Театральная площадь

Тернополь. Часть 3. Замок над прудом или Севастополь на Западной Украине

Тернополь. Часть 4. Лучший в Украине гидропарк "Топильче"

Тернополь. Часть 5. Маленький Львов постсоветского периода

Тернопольская область, замок, Тернополь, cities, парк

Previous post Next post
Up