Pļacka (kūka) ar biezpiena bumbiņām un vārīto krēmu

May 09, 2013 18:39



Pļackas (Пляцки)  ir Ukraiņu saldais ēdiens - kūka, kas ir neatņemama jebkuru svētku sastāvdaļa. Pļackas raksturo krāšņums, kas izpaužas dažādu krāsu kārtās. Tās parasti gatavo no sātīgas mīklas ar diezgan lielu sviesta piejaukumu, pārējās kārtas veido dažnedažādas. Tiek minēts arī, ka to neatņemama sastāvdaļa ir magoņu sēklas.  Pameklējot interneta plašumos, tiek piedāvātas simtiem pļacku recpešu. Man gadījās pa rokai šī - ar biezpiena bumbiņām, šokolādes kārtu, vārīto krēmu un magonēm. Vairāk par pļackām šeit.

[RECEPTE]

Piezīmes.
* Gatavojot pēc atrastā receptes oriģināla, man trūka cukura, gribētos to vairāk par 1/4. Un miltus noteikti jāliek precīzi mīklai, jo pretējā gadījumā sanāk pacieta.
** Svarīgi ņemt sausu biezpienu. Ja gadījies mitrs un biezpiena masa rezutlātā sanākusi šķidra, tad nav bēda - pievienoju miltus un garšo tāpat lieliski.
*** Vārītajam krēmam prasās klāt kautkas skābens, piemēram citrona miziņas un citrona sula.
**** Pļacka ir garšīga un ļoti sātīga. Noteikti var gatavot vēl. Un noteikti var variēt sastāvdaļas. Internetā atrdu lapu, kurā ir vesels lērums ar pļacku receptēm.
------------------------------------------------------------

Mana pirmā pļacka


Izmantoju 250 ml krūzi, 24 cm apaļo formu cepšanai.

Gatavoju četros posmos.

1.posms - biezpiena bumbiņas
Sastāvdaļas
1 olas dzeltenums
200 gr biezpiena
3 ēd.k.cukura
1/2 krūzes magoņu (var arī mazāk vai vairāk)

Gatavošana
Sakuļ visas sastāvdaļas. Veido bumbiņas. Apviļā magonēs. Liek uz šķīvja un pēc tam vismaz uz 30 min ledusskapī nostāvēties.

2.posms - vārītais krēms

Sastāvdaļas
1 ola
100 gr cukura
3 ēd.karotes miltu
400 ml piena
vanilīns pēc garšas
kakao un/vai šokolāde dekorēšanai (izmantos 4.posmā)

Gatavošana
Olu saputo ar cukuru un vanilīnu. Pievieno miltus, kārtīīgi izmaisa (darīju to ar mikseri), tad pievieno pienu un arī ar mikseri kārtīgi samaisa.
Liek uz uguns un karsē, cītīgi maisot. Kad sāk mest burbuli, ļauj apmēram 3-5min pavārīties, turpinot cītīgi maisīt. Tad kārtīgi atdzesē.

3.posms - mīkla (pamats)

Sastāvdaļas
200 gr sviesta
100 gr cukura (kā jau minēju, jāliek vairāk)
3 olas un 1 olas baltums
150 gr krējuma
3 ēd.karotes piena
300 gr miltu
1 tējkarote cepamā pulvera
3 ēd.karotes kakao pulvera (to liek klāt 4.posmā)

Gatavošana
Mīkstu sviestu saputo ar cukuru. Pievieno olas un olas baltumu un sakuļ ar mikseri. Pēc tam pievieno krējumu un pienu un kārtīgi samaisa (saputo). Pa daļām pievieno izsijātus miltus ar cepamo pulveri. Kārtīgi samaisa.

4.posms - kūkas salikšana

Ieklāj formā cepampapīru. Ieliek formā pusi no mīklas. Atlikušajai pusei pievieno kakao, kārtīgi samaisa un liek formā. Tad ņem no ledusskapja ārā biezpiena bumbiņas un liek mīklā iekšā (sanāk daļēji pa virsu, jo nevar iespiest pavisam iekšā). Liek cepties uz 180 grādiem apmēram 1 stundu.
Kad gatava, atdzesē nedaudz un liek pa virsu vārīto krēmu. Dekorē ar sasmalcinātu šokolādi un/vai kakao.



..... un galvenais procesa uzraudzītājs  :))


ukraiņu virtuve, vārītais krēms, saldais, magones, biezpiens, kakao, kūkas

Previous post Next post
Up