Panforte - itāļu Ziemassvētku saldums par godu pavasara atnākšanai

Apr 16, 2013 17:46

Elkor bukletā pamanīju ar riekstiem pilnu saldo, sauktu par Panforte. Maksāja padārgi, bet izskatījās kārdinoši. Ķēros pie mātes gūgles un rokā ir - panforte ir tradicionāls itāļu Ziemassvētku saldums, kuru mēdz gatavot tomēr uz visdažādākiem svētkiem. Nosaukums tulkojumā no itāļu valodas nozīmē stiprā maize («pane» - «maize» и «forte» - «stiprs»). Stipra tā dēļ garšvielām. Kā gudri avoti raksta, tad Panforte tiek uzskatīts par uzbudinošu, uzmundrinošu ēdamlietu sava pikantuma dēļ. Pirmās liecības par šo gardumu esot atrodamas tālā vēsturē - jau ap 1000.gadu. Un uzglabāt šo brīnumu-gardumu var dikti ilgi, līdz pat pusgadam (ha, ļaus tam kāds tik ilgi uzglabāties).


Šodien uzcepu. Par godu pēdējā pusgada siltākajai dienai ar zilām debesīm. Ārā plus 15 grādi.

RECEPTE zem rullīša
[Spoiler (click to open)]
Izmantoju
250 ml krūzi
24 cm formu ar noņemamām malām

Sastāvdaļas
3/4 krūzes apgrauzdētu lazdu riekstu (miziņas nobraucītas nost)
3/4 krūzes apgrauzdētu mandeļu
3/4 krūzes žāvētas aprikozes
3/4 krūzes žāvētas vīģes
3/4 krūzes miltu
2 tējkarotes kakao
1 tējkarote kanēļa
1 tējkarote rīvēta muskatrieksta
1/2 tējkarote koriandra
1/2 tējkarote malts ingvers
1 naža gals maltu balto piparu (pieliku melnos)
Sīrups, kas sastāv no
3/4 krūzes medus
1/2 krūzes demerara brūnā cukura
1 ēdamkarotes ūdens

Gatavošana
  • Sagriež palielos gabaliņos aprikozes un vīģes. Samaisa ar veseliem riekstiem.

  • Tad ber klāt visas garšvielas, kakao un miltus un kārtīgi samaisa.

  • Gatavo sīrupu - sajauc visas sastāvdaļas katliņā, liek uz uguns un karsē, kamēr sāk vārīties. Pavāra dažas minūtes, tad slēdz ārā un nedaudz atdzesē.
  • Kārtīgi samaisa sīrupu ar riekstu-augļu maisījumu.

  • Liek ar cepampapīru izklātā formā un cep 45 minūtes 150-170 grādu temperatūrā.
  • Gatavu atstāj padzist, ņem ārā no formas. Kad pavisam būs atdzisis, atdala cepampapīru, apber ar pūdercukuru, sagriež gabaliņos tik, cik uzriez apēdīs - jo plānāk, jo labāk.

  • Pārējo ietin follijā un pamazām ēd nost.
Šodien Leksijai pavasara trakums, pa palodzi vien dzīvojās - pilns ar kukaiņiem aiz loga.


Piezīmes:
Ja negaršo garšvielas, negaršos īpaši arī šitais saldais.
Receptes oriģināls TE.

žāvēti augļi, rieksti, saldais, medus, Ziemassvētki, itāļu virtuve, kakao

Previous post Next post
Up