За чисте небо: лінії ЛЕП над миколаївським зоопарком

Dec 06, 2017 19:10




Миколаївський зоопарк заслужено вважається найкращим в Україні. Велика кількість видів тварин, обладнані вольєри, чистота і порядок панують на кільканадцяти гектарах на межі району Водопій. Ідилія і краса. Лишень одна маленька деталь псує всю картину.




Лінії електропередач.

Миколаїв - доволі екстравагантне місто. Зазвичай, лінії електромереж у центрах старих міст ховають під землю. У свою чергу, у місті корабелів про це забули.



Проспект електропередач вулиця Погранична, неподалік від центру міста.

У Миколаєві не одна, і не дві таких лінії ЛЕП. Вони відбирають купу місця, приносять шкоду електромагнітним випромінюванням і захаращують вигляд міста. Людям, які до цього звикли за десятиліття, байдуже.
А тварини?



Хіба страуси завинили чимось, що над їхніми головами у спеку чутно тріскотіння струму?



Карта ліній ЛЕП у районі Миколаївського зоопарку.



Кілька ліній електропередач проходять просто над вольєром коней. Тридцяти метрів - санітарної відстані від ліній ЛЕП - тут і близько немає.



Вольєр зубрів. Це така прикраса на задньому плані?)
Так, можна зважити на те, що поруч розташована міська електропідстанція і лініям ЛЕП належить тут бути. Але ж не у повітрі на очах у гостей міста, що приїхали сюди заради зоосаду.
З урахуванням цього можна задуматися про облаштування у Миколаєві підземних ліній електропередач. Не одразу, кожна вулиця по черзі - і, в першу чергу, навколо зоопарку.



Ховати дроти ЛЕП під землю - не надто дороге задоволення в умовах, коли підземний простір не перевантажений іншими комунікаціями. Для ВСІЄЇ мережі ЛЕП міста це обійдеться у 10-15 мільйонів доларів - портове місто має такі гроші, тим паче, якщо виділити їх не одразу, а протягом кількох років.
Виграш очевидний: вивільнений від електроопор і дротів простір можна використати на благо міста. Поруч із зоосадом вивільниться особливо багато місця - чудове місце для скверів, літніх кафе і, можливо, розвитку самого зоопарку (зробити найкращий зоопарк країни ще кращим? Чом би й ні). Про те, що земля і бетонний колектор екранують шкідливі електромагнітні хвилі, годі й казати.
Бажаю миколаївцям наснаги у розвитку чудового південного міста і, особливо, його перлини - зоопарку. І бережіть крокодила Васю =)

Україна, Миколаїв, night_dreamer_projects, містобудування

Previous post Next post
Up