Списуй, тільки непомітно: ЧАЕС без катастрофи

Mar 31, 2019 12:00




Не питайте, що і як я вживав протягом зимових канікул, але надаю вашій увазі матеріал із паралельної реальності. В продовження теми про залізницю в ЧЗВ, я поцікавився: що було б, якби 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС четвертий енергоблок не вирішив перетворитися на пух і пір’я?

Теорія мультивсесвіту стверджує, що існує нескінченна множина різних всесвітів, що відрізняються ходом і причинами ходу подій. Немов теорія ймовірності у викладі блондинки:
“Чи може вибухнути ЧАЕС? Імовірність 1/2: або вибухне, або ні”.
Отже, не так важко знайти всесвіт, де четвертий блок АЕС працює, місто Прип’ять живе, а весь світ поняття не має, що таке Чорнобиль.



Друга черга АЕС, уведена в дію на початку 1980-х рр. Третій і четвертий енергоблоки у даному випадку, на відміну від перших двох, було вирішено поєднати у єдиному будівельному об'ємі. Вентиляцію блоків забезпечила єдина венттруба, що стала характерною рисою ЧАЕС. Станція діє, незважаючи на претензії МАГАТЕ і унікальний для України тип реакторів.



Криза 1980-х років надовго призупинила будівництво енергоблоків в УРСР. Лише в середині 90-х був введений в дію шостий енергоблок ЗАЕС, згодом, в 2000-х - блоки Рівненської та Хмельницької АЕС. НАЕК "Енернгоатом" мав плани й на добудову 5 та 6 енергоблоків ЧАЕС, однак МАГАТЕ, що у 1990-х роках виявила купу недоліків у констракції даного типу реактора, погрожувала країні санкціями за добудову хоча б одного подібного блока. Ба, більше - для Міжнародної агенції з атомної енергії ідеальним варіантом було б закриття діючої станції. До того ж, дана добудова була неможлива без тісної співпраці із Росією, що регулярно ставало неможливим в силу політичної кон'юнктури.



Тому було досягнуто компромісу: Україна не добудовує 5 та 6 блоки ЧАЕС, натомість МАГАТЕ  допомагає "Енергоатому" із модернізацією і обслуговуванням діючих чотирьох блоків.
Погодьтеся, закривати найбільше джерело електроенергії поріч із тримільйонною столицею було б дивно. З допомогою МАГАТЕ на станції були впроваджені нові стандарти безпеки, присторї контролю за реакторами, були облаштовані додаткові системи охолодження, такі, як бризкальні басейни:



Як було прийнято за часів СРСР, поруч зі станцією було збудоване окреме місто для працівників станції та їх сімей. Прип'ять, місто-супутник АЕС, живе і квітне, постачаючи українську столицю дешевою та чистою електроенергією.



На диво, навіть у місті атомників із розпадом матеріалістичного СРСР з'явилася церква.



Чорнобильська атомна електростанція, як найстаріша в Україні, є флагманом НАЕК "Енергоатом". Працівники станції гарантують високий рівень професійної дисципліни та відповідальності за свою роботу, що дає змогу нашій столиці жити у світлі та теплі, в час, коли теплові потужності енергогенерації значно зменшили свої можливості через окупацію Донбасу російськими найманцями.



Ставок-охолоджувач ЧАЕС виявився чудовим місцем для водних видів спорту. Для прип'ятчан увійшло в звичку спостерігати за греблею на байдарках поруч зі стінами атомної електростанції.



Новобудови однойменного міста на березі ріки Прип'яті.
[Комп]
Не дивно, що половина з вас зараз протирає очі спиртом, а половина напівбожевільно сміється. В мене немає портального пістолета Ріка Санчеза, я не вмію оцифровувати галюцинації, але це не забориста комп'ютерна графіка. Це усе - реальні фотографії. Як?

Нагадаю-но я вам дещо із будівельної культури СРСР.

image Click to view



Невже ви гадаєте, що атомні електростанції совєти будували не так само однаково, як житлові панельки? =)
Мабуть, лише в СРСР могли примудритися збудувати дві однаковісінькі АЕС. Хоча, чому дві? Енергоблоки ХАЕС, РАЕС, ЗАЕС і ПУАЕС конструктивно майже нічим не відрізняються один від одного. Тим не менш, лише у випадку ЧАЕС однаковість пробиває на ги-ги.



Близнюком ЧАЕС із усією іронією долі стала збудована кількома роками пізніше Курська атомна електростанція. ЧАЕС мала стати першою атомною електростанцією СРСР, що з самого початку підпорядковувалася б не міністерству середнього машинобудування СРСР ("атомній кузні" Країни Рад), а міністерству енергетики. Наступною за нею в такій черзі на адміністративні новації стала Курська АЕС - і, вочевидь, їх проектували паралельно.

Перша черга КуАЕС, як і перша черга ЧАЕС, являє собою дві окремих реакторних будівлі зі спільним машзалом.


Не беруся припускати, що за ґедзь вкусив проектувальників ЧАЕС, але другу чергу - третій і четвертий блоки - вони вирішили поєднати під одним дахом. "Мінсередмашівські" АЕС, споруджені до ЧАЕС (Ленінградська, Балаковська станції), такого конструктивного прийому не мають. Це вилізло боком після вибуху 4 блока на ЧАЕС (комунікації, машзал, та й банальні проходи для персоналу у 3 і 4 блоків ж-бо спільні), однак на момент узгодження проекту Курської АЕС в Прип'яті все було добре. І, чи то обидві станції проектували одні і ті ж люди, чи то кабінети проектувальників ЧАЕС і КуАЕС були поруч і другі заходили до перших "на чашечку кохве", але що маємо, те маємо - Курська атомна елетростанція вийшла точною копією ЧАЕС. І навіть труба така сама.
Аж мороз по шкірі.


Можна піти далі: при проектуванні Смоленської АЕС "по-чорнобильськи" спорудили і першу, і другу черги станції. Незвичний вигляд без сірої безформенної коробки "саркофага", правда?


Саме такий вигляд мали 3 і 4 блоки ЧАЕС до аварії.



Що ж до "Прип'яті", то тут все просто: ви навряд відрізните мікрорайони "міста-привида" від панельок львівського Сихова, київської Троєщини або криворізького Зарічного (пояснення даного феномену, знов-таки, у наведеному мультику). Бракує лише АЕС на горизонті, і саме тому у роль живої Прип'яті вписалося місто-супутник КуАЕС - Курчатов.



Ось так, навіть не маючи фотошопу, можна зверстати фейк, набагато якісніший за усі візитівки Яроша і розіп'ятих хлопчиків, разом узятих.

Завдяки своєму вигляду, Курська АЕС не раз "грала" Чорнобильську у кінофільмах. Можливо, зіграє ще - а схожа ж, зараза.  Доки ж я можу порекомендувати лише одне: якщо не боїтеся з'їздити за поребрик, доки це ще можливо, можете відвідати Курчатов і подивитися - хоча б здалека - на теперішнє, що не настало.



На "Чорнобильську атомну електростанцію", на якій не сталася аварія.

Більшість фото станції - звідси, дякую автору допису.

До зустрічі =)

атомна галузь, Чорнобиль, всяко_разно

Previous post Next post
Up