Альм = полонина

Apr 14, 2011 16:59


         Полонина - майже гуцулізм, для жителів східної України практично незрозумілий. А от німці добре знають, що це таке, бо в них свої полонини - альми. Назва ще заримська, близька до Alpen (високі гори), та й випаси худоби теж давно тривають (1700-900 роки до Р.Х.). Більш спрощено для тих, хто взагалі не розуміє, про що мова: полонини-альми - території високогір’я гірських систем для випасу худоби у літній час (для літування корів, овець, кіз, поодиноко - коней).
         Альм поділяється на молочний (Melkalm) і немолочний (Galtalm). Немолочний служить для випасу худоби, яка не дає молока (молодняк): телиці до першого отелу, бики та воли до 2 років, телята; молочний альм слугує для молокодаючої корови. Буває змішаний. Різниця визначається в інфрастурктурі: переробці молока, маслоробстві, сироробстві і т.д (для немолочних галявин такі устаткування непотрібні).
         І про статистику: в Австрії понад 12000 господарських альмів з 500 тис. худоби. Загальна площа - 851128 га. Найбільший альм в районі Тайхальму-Зоммеральму. В Баварії 1384 господарства на 40329 га, половина з яких в Обербайєрні (верхня Баварія), інша - в Альгої (столиця Альгою - Кемптен). На баварських альмах топче траву 47840 худобин. У Швейцарії альми займають 35% господарчої території держави, там літують 380000 худоби (вівці, корови). Найбільша швейцарська полонина в кантоні Граубюнден (Graubünden).
         У південному Тіролі (Австрія) знаходиться найбільший високогірний альм Європи - Зайзеральм (die Seiser Alm). На фотках - дуже близько до нього, але все ж трохи не там.

Бєєєєєє.


І падали сльози у мій протертий капелюх...


До побачення, Livejournal!

Швейцарія, подорожі, гори, літо, всякая чушь, мовне-спірне, Æвропа, Австрія, Германия

Previous post Next post
Up