Ґлокеншпіль

Apr 14, 2011 02:19


       Незадовго до 11 години дня невтримний потік з Кауфіньґєрштрассе сповільнюється, при підході до Нової ратуші набирає люду, всі роззявляють роти, розчехляють фотоапарати, кінокамери та мобільні телефони. Перші удари сповіщають, що ось-ось оживе старовинний годинник Ґлокеншпіль (Glockenspiel). У ньому кожна фігурка має своє, історичне значення. А що саме - розповідаю.

Глокеншпіль. Зранку.



       Перед глядачами протягом п’яти-семи хвилин розігрується справжня вистава за участю 32 фігурок, розміром з нормальну (або ненормальну) людину. Дерев’яні чоловічки відтворюють події 500-літньої давнини. Перший акт горішнього поверху починається з виходу герцога Вільгельма V та його дружини Ренати Лотарінзької до люду, відкривається лицарський турнір, який відбувся в 1568 році на честь їх одруження. Навколо рухається процесія зброєносців, герольдів, потім з’являються два кінних лицаря в жупанах. «Наш» - у золотій кольчужі (синій стяг), чужий - в сірій (червоний стяг). Перший раунд закінчується нічиєю, фігурки ще раз проходять по колу. Під завмирання внизу стоячої публіки «наш» воїн уражає списом лотарінзького вояку. Перемога на боці баварця.

Поєдинок. Увечері.


Друга частина мюнхенського марлезонського балету розвивається поверхом нижче. Бондарі в яскраво-червоних куртячках та білих підколінках пускаються в танок, святкуючи відступ чуми, яка захопила місто в 1517 році.
       Дійство супроводжує ніжний дзвін карільйона та бій курантів. Публіка шаленіє, плескає, звучать останні удари годинника, туристи покидають площу аж до 17:00, коли шоу повторно відбудеться уже перед новими глядачами у виконанні старих акторів.

Браві молодці показують викрутаси.


Мюнхен, Æвропа, Германия

Previous post Next post
Up