Паркомати

Apr 09, 2011 00:50


        Як правило, знайти місце для паркування не складає великих труднощів. Місцева європейська (sic!) влада активно бореться з непотрібним нагромадженням транспорту в місцях, де це перешкоджало б руху. На широких вулицях створюють паркзону, де можна короткочасно залишити автівку й піти на прошвендьож, наприклад на глобальні закупки на Кауфіньґєрштрассе. Якщо ви не житель цієї зони, за парковку доведеться платити. Це зробити дуже просто - за допомогою паркомату. Визначити де він - допомагають вказівники.

Тут льозають паркшайни (укр. оплачують парковку).



        Зазвичай, за паркування вдень доводиться платити 0,20 євро до 15 хвилин, максимальна сума платежу - 6 євро (тобто 6 годин стоянки). Увечері з 23:00 та у святкові дні можна залишати транспорт у безоплатному порядку. Але треба пильнувати, чи таке правило виконується (вказано на автоматі).
        Проплату виконати простіше простого: вкинути монети (більшість паркоматів приймають тільки металічні гроші) або заплатити грошовою картою (не кредитка), отримати квитанцію з вказаним часом початку та завершення дії, покласти її за лобове скло. Залишена без оплати машина провокує виписку штрафу.

Функціональна частина паркомату.


Жителям довколишніх будинків варто за склом розміщувати паркувальний дозвіл, тобто документ про «прописку» до даного району. Там зазначено номер машини, дата дії та адреса (вулиця здебільшого).

Картка жителя даного району (поблизу пінакотек).


У випадку якщо автомат накрився мідним тазом, функцію паркувальника виконує спеціально вповноважена людина. Виписує квитанцію, кладе її за двірник (так само, як і в нас). Цікавим є такий факт: якщо несприятливі метеоумови, квитанцію закладають в поліетиленовий кульок (бачив на власні очі). Бо інформація цінна і ніяк не може бути залита дощем чи заліплена снігом.
       Оплатити послугу стоянки можна потім, але в який спосіб - точно не скажу. Очевидно, що не паркувальнику, а через банківський платіж. Штрафи - аналогічно, через KVR.

Ось як виглядає штрафна квитанція.


І наприкінці - про екологію. Міські паркувальні автомати обладнані сонячними батареями, які живлять цей нехитрий пристрій. Чи достатньо виробленої енергії - важко сказати, але подискутувати можна :)

П.С. Автомати туристам-приблудам раджу використовувати як добрий вказівник поточного часу. Там постійно є годинник на чорно-білому дисплеї.

Мюнхен, Æвропа, не та' як у нас, Германия

Previous post Next post
Up