Вчимо архітектуру: Площа

Apr 10, 2011 00:34

        От вже перечитуючи написаний матеріал, я собі подумав, а чому б не забабахати окремо в архітектурну льорнету на тему площі. А чого ж, Заратустра сам собі пан, і бахус, і фавн :)

Площа - відкритий простір, архітектурно оточений будівлями, збагачений зеленими насадженнями. Має здебільшого правильну форму та різні обриси. 
        Більше й нема чого тут розписувати. Можуть бути транспортними або пішохідними. Від великих і широких до сантископічних (згадуємо площу Остапа Бендера в Одесі розміром з каналізаційний люк).

Як і було обіцяно, нині буде про площу Віттельсбахів. Щоб не втомлювався Заратустра пошуками площ (:

Площа Віттельсбахів (Wittelsbacherplatz) - древнього баварського роду герцогів і королів - не входить здебільшого до кількагодинної туристичної екскурсії, хоча вартувало б. 
        Площу розбили в 1820 році за проектом Лео фон Кленце (відомий мюнхенський архітектор, збудував Зал слави та Зал Визволення), вона стала однією з найкрасивіших площ міста. З трьох сторін її оточують палаци в неокласичному стилі, сам же пляц викладено плитами і каменем, утворюючи різні узори.

Палаци (зліва - резиденція-палац Л. Кленце).


        Кленце жив у палаці Людвіга Фердінанда, який стоїть на південній частині площі. Зараз цією будівлею володіє компанія Сіменс.
        На західній сторони Віттельсбахерпляц знаходиться палац Арко-Ціннеберґа, який також споруджено за проектом Лео фон Кленце (зараз там розкішні магазини).
        На східній сороні - «Одеон» і палац Межон, відновлений після бомбової атаки в Другій світовій. 
        У центрі площі стоїть пам’ятник курфюрсту Максиміліану І, відкритий очам громадськості в 1839 році (проект виконав Бертель Торвальдсен).

Макс І.


На цій площі взимку споруджують середньовічного стилю різдвяний ярмарок. Найкращий, як на моє вподобання.

місто, :_архітектура у льорнеті Заратустри_:, Мюнхен, панорама, Æвропа, Германия

Previous post Next post
Up