Де в Європі треба шукати Святого Хреста

Apr 08, 2011 18:02

        Монастир Гайліґенкройц (Heiligenkreuz) - найдавніший цистерцианский монастир у світі, який із моменту свого заснування ніколи не закривався. Шукати його треба у Віденському лісі, в 20 км від столиці Австрії.

При заснуванні монастиря в долині невеличкої річки Заттельбах маркграф Леопольд ІІІ в 1133 році подарував ченцям частку Хреста Господнього. Власне, після цього монастир і нарекли - Святий Хрест.
        Реліквію вкрали 1 січня 1649 року, і де вона зараз - невідомо. Хоча на той час вона була не єдиною святинею монастиря. У 1182 році герцог Леопольд V привіз з Єрусалима ще одну частку Святого Хреста і передав її монастирю. Цей шматок був значно більшим од попереднього. З нього виготовили патріарший хрест з двома поперечними щаблями, вертакаль викладена з п’яти окремих частинок. Раку для реліквій виготовлили в XVIII столітті. Цей шматок Хреста Господнього вважається найбільшим у Європі північніше Альп.

Ми, коли потрапили до монастиря, то отримали благословіння та освяту патріарших хрестом. Окрім того, ми ще й ночували в монастирі одну ніч. Хотілося би ще щось переповісти, але я майже нічого не пам’ятаю - надто втомлені були після двохтижневого зимового (!) катання по Європі. Це був початок 2008 року...

Вид зовні.


На території абатства розташований великий внутрішній двір з бароковою чумною колоною Святої Трійці.


зима, подорожі, Австрія, Æвропа, монастир

Previous post Next post
Up