Вкрадені Росією: харківські імпресіоністи ч.2

May 07, 2019 15:21

Сергій Васильківський

Він незмінний у своїй тематиці - крім юнацького періоду, коли створював «піренейські етюди». Відтоді Васильківський все життя малює Україну: від Криму до Галичини, - але, переважно, рідну йому Слобожанщину. Малює в сучасності пейзажних тем, в меланхолійності й спокійному чарі її степів, балок, хуторів і неба. Як багато на картинах Васильківського неба! Неба в різноманітті хмар, в пронизливій сині літа, в багатій палітрі сірої негоди.

Малює в історичній ретроспективі, додаючи фльору героїки, як це видно в «Думі про трьох братів», «Козачому пікеті» чи «Сторожі козацьких вольностей». А річка Сіверський Донець - то взагалі окрема тема в його творчості.

Васильківський був справжнім фанатом української культури. Він старанно збирав старовинне українське мистецтво, їздячи Україною, замальовував її архітектуру, візерунки, орнаменти народних промислів, відшукував і очищував від нашарувань та впливів оригінальні українські зразки. Малював серію історичних портретів козацької старшини згідно з науково-історичними розвідками Дмитра Яворницького, з яким Сергій Іванович дружив.



Український пейзаж

Україна

Previous post Next post
Up