про кару і торт...

Nov 21, 2012 09:17



кара = ка+ ра, де "ра-" позначає поняття "коло".

ясна річ, коло якесь абстрактне, суспільно-соціальне... хоча в основі десь глибоко всеодно заховано асоціацію зі звичайним геометричним колоподібним околом.

Ідея все та ж, що і в попередніх постах на ту тему. Коло і окіл, круг і округа - то перша природня геометрична форма ареалу всякого групування людей, чи то навколо вогнища, чи то навколо лідера, загалом кажучи, навколо всякого центру-джерела.
Якщо коло - то "ра-", тоді "рада" - збір людей чи місце збору, де вони можуть радитись, шукати поради, доради, розради, боятись зради, а в часи свята - радіти, веселитись, одівшись у святкові наряди. Інша похідна форма від ра-кола - рай, теж певна окрема територія-окіл, в якому люди,збіравшись, могли буденно раяти чи райдати.

Але життя - така річ, що люди в ньому не тільки радяться чи радіють. Люди здійснюють вчинки, часом помиляються, часом свідомо творять зло. Людське суспільство здавна змушене було виробляти механізми контролю за його окремими членами, і одним з найдавніших таких механізмів, якщо не першим, є кара за проступки.

Нині поширений дещо абстрактний вислів "кара небесна, кара Божа"... але з давніх давен під карою розуміли все таки розплату людини за конкретні провини перед спільнотою, а не тлумачення якигось абстрактних поворотів долі.

За провини завжди карали, жорстоко і показово. На площах міст і сіл, а ще раніше - на всяких галявинах чи інших відкритих, зручних для огляду місцях. Одні люди інших карали, і решта - мовчки дивились, стоячи... стоячи довкола, стоячи в колі-ра.

тому і кара=ка+ра...

з "традиційної наукової" етимології видно, що слово "кара" є спільнослов'янським. В неслов'нських мовах воно теж позначає події трагічні, пов'язані з насильством. Так, в литовській мові karas - означає "війна",  де війна, там напад і обоРОна, де оборона - там коло, а коло "ра-ро".

Поліз в латинський словник і  якимось петлистим шляхом натрапив на відоме слово "тортура", воно є в сучасній ураїнській мові (а от рос. пытка). Пішов по сліду, знайшов спочатку "підданий тортурі -  servus vinctus tortusve", і далі вийшов вже на основу того всього - tortus: перекручений, tortilis - кручений, tortus -  вигин, звивина, витий, витягнутий, тобто майже весь набір понять, необхідних для здійснення тортури-кари :)... ( заодно зрозумів і походження слова "торт" :) - він і кручений, і вигнутий)...)... У співставленні "кара - тортура" відповідним до складу "-ра" у слові "кара" є насамперед не "-ра" в кінці слова "тортура", а ото "-р-" перед "-т-", можливо, колись початково було "то-РО-тура", яке потім скоротилось до tort-. Напевне, якось із тим пов'язано і слово "тор" - геометричний бублик, теж колоподібний, тому присутність в тому слові "р(а/о)" не дивує, а є очікуваною.

передісторія теми:


чутки, настроЄве, російська, логічне, світоглядне, про_мовне, українська

Previous post Next post
Up