Простий хліб

Jul 08, 2020 07:01






Пропорції Джеймі Олівера, технологія своя.

Просто хліб

Рецепт на 1 хлібину:
борошно в/гатунку 500 г
дріжджі пресовані 11 г
цукор 12 г
сіль 10 г
вода 320 г

Опара:
В теплій воді (температура 35-40 град., якщо холодніша - не страшно, просто тісто буде повільніше підніматися, а от гарячіша зовсім не бажана - дріжджі від гарячої води не зможуть працювати і хліба не вийде) розчинити цукор та дріжджі, додати 3 ст. ложки борошна (взяти із тих 500 г, що йдуть по рецепту). Перемішати. Накрити. Залишити для підходу (десь 20-30 хвилин, опара має "спінитися").

Тісто
Вся опара, решта борошна (просіяти), сіль - замісити тісто. Тісто буде м"ягке. Не досипайте борошно (я користуюся борошном з АТБ, можна "Богуміла").

Ємкість змастити олією. Помістити тісто. Накрити. Залишити для підходу. Через 50 хвилин тісто скласти. Як це виглядає: добряче присипте борошном дошку, помістіть на неї тісто , руками легенько розтягніть тісто в умовний прямокутник, скласти до центру два протилежні краї, тоді ще два. Помістити назад в ємкість. Накрити, залишити ще раз для підходу - десь до 1 години, плюс мінус.

На дошку, присипану борошном помістити наше тісто. Обережно з ним, воно гарно підійшло. Накрити, залишити хвилин на 15. Легко перемнути, помістити в форму. Я використовую звичайну алюмінієву форму циглинку. Обов"язково змащую попередньо олією. Форму з тістом накрити. Поставити підходити, має підійти до краю форми.

Попередньо розігріти духовку до 240 градусів, вниз помістити миску з водою (це дась нам пар). Пекти 14 хвилин, миску з водою забрати, температуру зменшити до 200 град., пекти ще 25 хвилин. Хліб витряхнути акуратно з форми, якщо білі боки (а в мене так виходить) - допікати вже без форми поки не зарум"яняться боки і низ (хвилин 10, може, трохи більше, тут вже треба дивитися).

Спечений хліб помістити на решітку. Не накривати!!! Тільки так отримаємо хрустку ніжну скоринку.

Хлеб

Previous post Next post
Up