Плацинди

Jun 19, 2019 05:50

Люблю листкове домашнє тісто, смачнюще, універсальне! Так, воно хоче "правильну" сировину і "правильну" технологію. а ще час. Але даний рецепт буде під силу навіть новачкам. А результат потішить! За основу взяла плацинди від Анішоари (кукінг), молдавське листкове тісто.







Плацинди

У посудину помістити 1 яйце, 1 ч.ложку солі, 1 ч.ложку цукру, 1 ст.ложку олії, долити теплою водою, загальна вага всіх складових має дорівнювати 270 г ( чому так - яйце може бути більшим, може меншим, тоді води менше, або більше, але сумарна кількість має бути стала) . Додати борошно (500 г) і замісити тісто, воно не ма бути надто тугим. Дати відпочинок 1 годину.

Вершкове масло (250 г, я використовувала 72%, зрозуміло, 80% масло дасть ще кращий результат) залишити на столі до розм"ягчення.

Тісто поділити на 4 частини і масло теж на 4 частини (обов"язково це робити на вагах, інакше порушите співвідношення масла й тіста). Кожну частину тіста розкатати в довгий вузький прямокутник, змастити 1\4 частиною масла. На каталку накрутити тісто (вужчою стороною, маслом до каталки), ножем розрізати тісто вздовж, "розкрити і помістити на стіл, скласти вдвоє (до середини масляною стороною), зверху помістити залишки масла з каталки і знову скласти вдвічі. Так проробити з решта тістами. Вийде 4 шматочки прошарованого тіста. Кожен в плівку і в холодильник на 4 години. Насправді, це робиться дуже швидко, а головне, такий метод не потребує навичків розкатки.

Після холодипьника розкатати кожен шматок в прямокутник з довшою стороною в 22-25 см, скласти в тричі, перевернути, розкатувати в тонкий прямокутник, довжиною в 40 см. Помістити на лист для випічки. Проробити ту ж операцію з решта твстом. На одному листі у нас вийде два довгі прямокутники з тіста. На середину помістити начинку вздовж тіста, тісто завернути до середини, защіпнути, краї теж защіпнути, перевернути. Порційно надрізати (не до кінця ) на шматки, на 8-10 штук. Змастити яйцем, пекти при 220 град. до хорошого зарум"янення. Холодне розрізати на порції.

Про начинки: любі на ваш смак. Єдине - не "мокрі", бо листкове тісто під низом не розкриється, вийде закалець. Я половину робила з солодкою начинкою (300 г сиру, 70 г цукру, 1 жовток, 1 ст.ложка крохмалю і макова - 100 г меленого маку, 1 білок незбитий, 50 г цукру), наклала спочатку сирну начинку, на неї - макову. Другу половину - з соленою начинкою (брала по 200 г сиру, сулугуні і моцарели, 1 невелике яйця і пучок щпинату, попередньо порізаний і протушкований у вершковому маслі.

Слоеное тесто

Previous post Next post
Up