Починаю працювати з мармеладами. Перша вдала спроба. Так як немає досвіду роботи з пектинами - не знаю нюансів.
Для мармеладу треба фруктове (ягідне) пюре, пектин, ваги, термометр, глюкозна патока, цукор, лимонна кислота. Ну, і трохи бажання :)
Для пюре взяла яблуки (очистила від серединки, але шкірку залишила), сливи, абрикос (зрозуміло, без кісток). Все проварила на малому вогні до повного розм"ягчення (яблуки мають стати прозорими, частково перетворяться в пюре). Охолодила, проблендерувала. Зважила!!! В мене вийшло 0,8 кг пюре. Пюре було густе. Окремо змішала 22 г пектину з 0.8 кг цукру (кількість цукру і пюре одинакова). Довела пюре до кипіння, мішаючи ввела суху суміш в пюре, знову довела до кипіння - ввела 150 г глюкозної патоки, потім все разом уварювала помішуючи до 105 град. Як визначити на око 105 град. - не знаю, тільки термометр. Попередньо розвела в воді 15 г лимонної кислоти (води теж 15 г). Розчин додала до увареного пюре (забрала вже його з вогню), добре вимішала. Вилила суміш в лоток, попередньо простелила плівкою. Години за 2 мармелад вже майже був готовий. Ще залишила на ніч. Порізала на квадратики, обкатала в цукор.
Так, добрий. Ні, смак не подібний до магазинного. Домінує фруктовий смак. Пектин замовляла в інтернет магазині: цитрусовий, виробництво Чехії, марка CF131В. Ні, не раджу заміняти ні на агар, ні на желатин. Буде зовсім інше. Якщо хочете мармелад - тільки пектин. Попередня спроба малинового мармеладу була не вдала - я просто малину очистила від кісток (шнекова соковижималка) і працювала з цим пюре. Воно було дуже рідке, треба було або уварити попередньо пюре, або дати значно більшу кількість пектину. Глюкозну патоку теж замовляла через інтернет магазин (прозора солодка рідина консистенція меду). Патока не дає зцукрюватися продукту, думаю, якщо робити трохи - можна і без неї, Чи можна замінити медом не підскажу, не пробувала.