Вночі дешевше

Jul 08, 2014 21:00


Чому німці вмикають пральні машини уночі? Тому що, окрім дисциплінованості та любові до пива, цьому народові притаманна ще одна особливість - схибленість на екології та енергозаощадженні. Німецькі «зелені» активно борються за альтернативні джерела енергії та проти атомних електростанцій.
До слова, у Німеччині угоди з постачальником електроенергії кожен має укладати особисто. Власне, тому що, цих постачальників багато. Що робити німцю, який відчуває відразу до «брудного» струму, який вироблений завдяки підігріванню води енергією атомних реакцій? Він може укласти угоду із тим постачальником, що пропонує електроенергію, вироблену завдяки енергії сонця та вітру. Таким чином, кожен громадянин Німеччини по суті інвестує в ті електростанції, особливості роботи яких йому до вподоби. Фанати постапокаліптики можуть споживати електроенергію, вироблену атомними станціями, що нехтують правилами безпеки. Фанати екології нададуть перевагу «зеленим технологіям». Тріумф лібералізму!


Але я не про те. Я щось писав про пральні машини… Так от, схиблені на енергозаощадженні німці користуються тим, що вночі електроенергія дешевша, і активно цим користуються. Власне, це стосується не лише німців. До них я причепився для того, щоб написати попередній абзац.
Нічна електроенергія дешевша за денну по всьому світу, і в нас також. Причина цього - об’єктивні чинники. Я б навіть сказав - ринкові чинники. Електростанції працюють безперестанку, цілодобово, що вдень, що вночі. Але споживання її нерівномірне - удень більше людей використовує більше електрики. Тобто, вночі, пропозиція перевищує попит і ціна падає. Обумовлено це технічними особливостями електростанцій. Деякі з них, в принципі, можна зупинити на ніч. Але лише на кілька годин. Це стосується гідроелектростанцій та ТЕЦів. Атомні ж електростанції працюють нон-стоп. Атому не накажеш. Це стосується і вітряків - вітер непогано дме й уночі.

Тому, маючи на руках надлишки електроенергії, необхідно їх якось використовувати. Інакше буде якось тупо. Дешевизна нічних тарифів стимулює використання електроенергії під покровом ночі. В нашій країні вночі ці тарифи діють з десятої ночі до сьомої ранку. Електроенергія дешевша за денну на 30%.
Треба попрати речі? Дочекайтеся темряви і тоді вже вмикайте пральну машину! Доречними були б таймери, щоб речі не лежали в машинці всю ніч. Можна було б «завести» не лише пральну, а й, скажімо, пічку. Поклав їжу в духовку і виставив таймер на пів на сьому. Їжа розігрілась і чекає на ваше пробудження в теплій духовці.  Можна кип’ятити воду в електрочайниках… Можна багато чого. Заряджати мобілки, комп’ютери та електромобілі, приміром.
Якщо є електричний бойлер, він може нагрівати воду вночі. Вночі ж квартира може активно опалюватись. Якщо теплоізоляція хороша, цього може вистачити мало не на весь день.



Нічну електроенергію потрібно акумулювати. Для цього можуть згодитись, зокрема, теплові акумулятори. Вони представляють собою, грубо кажучи, коробку, в якій знаходяться матеріали, що можуть зберігати тепло. Типу цегли. Ці матеріали нагріваються всю ніч, а вдень таким собі вентилятором, їхнє тепло може поширюватись хатою.
Акумулювання електроенергії можливе і в промислових масштабах. На АЕСах вночі можна закачувати воду в спеціальний резервуар, а потім спустити її повз генератор. Таким чином, можна отримувати дешеву електроенергію вдень.
Як же скористатись на практиці всіма цими благами? Необхідно придбати двотарифний лічильник. Є ще й тритарифний - найдорожчою є електроенергія. Що споживається в «пікові години» - вранці та ввечері. Вночі - найдешевша.

…Зачіпаючи тему київської міської електрички… Не думайте, що я готовий приплести цю електричку до всього, тут дійсно є привід - якщо товарняки, для яких використовують її колії, їздять на електриці, пускати їх уночі буде вигідно економічно. Але головне - це розвантажить колії удень, що дозволить досягти на цьому маршруті інтервалу, наближеного до метрополітенівського! Що може бути краще?

економія, зарубіжний досвід, лібералізм, екологія, енергоефективність

Previous post Next post
Up