Піонерки-служниці

Sep 17, 2009 12:29

Дивилась Шерлока Гольмса по тєлєку. Ну, не те, щоб дивилася, а так залишила його, бо аудіо-трек з геніальними фразами і фантастичними оранжуваннями музики ідеально пасує як тло до моєї домашньої життєдіяльності. Версію Маслєннікова, яку навіть британці визнали кращою всіх часів і народів, обожнюю з дитинства, а Ліванов у цій ролі був моїм першим секс-символом, напевно. А титри! Просто і круто. Матеріальна культура, сценографії, локації - це просто посібник по створенню якісного історичного кіно. До речі, є непоганий сайт http://www.221b.ru

Тепер, коли вдома маю абсолютно всі серії на двд, все одно рука не підіймається перемикнути, коли якась серія йде по СТБ.

Отже, сиджу в ліжку в ТКП, одне око - в книжку, інше - періодично в телевізор, під рукою ноут із поштою. І треба ж було глянути обома очима в галубий екран саме в момент, коли в кадр забігає служниця. Пабам! Ніби 25-й кадр поставили на стоп. Служниця забігла в совєтській шкільній формі, принаймні, фартушок був - один до одного! Версія, що костюмер фільму просто з будуна забив шити фартушок, а купив у ЦУМі перший-ліпший білий шкільний і доточив знизу ще півметра тканини - відпадає. У ті часи все робилося в кінематографі якісно та свідомо. Врешті, в гуглі випадають схожі картінкі англійських служниць 19-го століття



Тоді запитання до совєтьских розробників шкільної форми: што ви етім хатєлі сказать? Мало того, що сексисти довбані зробили монолітну сукню, в той час як хлопчики могли скинути пінджак і лишитись у легкій сорочці... На щастя, я лиш кілька років застала ці тортури. Але встигла зненавидіти ці білі комірці та манжетики, спекотну кусючу коричневу тканину сукні і тих дибілів, що цей дизайн замутили.



Отже, приказка вийшла довга, а казка коротенька. Схоже, що це була така собі совєтська змова, спрямована на жіночу підсвідомість: ви - служниці з дєцтва, тож, не бузіть, що носите потім авоські продуктів по 20 кг, варите-парите після роботи, поки муж лежить на дивані, і дехто з вас кладе асфальт або місить цемент.

Але ті часи пройшли. Трохи старше за моє покоління, що встигло відходити весь термін у формі, вже успішно починає забувати цей хорор. Свабода прийшла! Жінки в наш час стають більш агресивними і кар'єро-орієнтованими, ніж чоловіки. Може, це в тому числі і протест проти форми служниці? І чомусь мені здається, що ніхто з них не вибере у секс-шопі такий костюм. Краще вже медсестру чи монашку.


кіно, цікаві досліди

Previous post Next post
Up