КОСТЬОЛЬНИЙ ПРОВУЛОК

Apr 09, 2023 13:31




Фрагмент мапи 1909 року. Костьольний провулок виділений червоним, Костьольна вулиця - помаранчевим кольорами
Мало хто знає, але крім Костьольної вулиці та колишньої Костьольної площі (зараз це сквер - частина вулиці), до середини XX століття існував ще й третій топонім, пов'язаний з Олександрівським костьолом, - Костьольний провулок. Ця траса залишилася від історичного планування місцевості, ще в той час, коли існували вали. Потрапляли до провулку із Михайлівської вулиці - через прохід між землеволодіннями №№ 14  та 16. Костьольний мав Г-подібне трасування: починався як вузька дорога між садибами і проходив під схилом яру вздовж ділянок N 16, 18, 20 і 22 до задвірків садиби № 24 Михайлівської вулиці.






Початок колишнього Костьольного провулку між Михайлівській, 14 та 16
В різні роки на провулку існувало від трьох до восьми садиб, непарні були наскрізні - одночасно виходили на Михайлівську вулицю та Костьольний провулок. Ясна річ, в таких помістях головна забудова розташовувалась саме зі сторони Михайлівської. Наприкінці 1900-х непарна сторона Костьольного провулку вже не згадувалась у довідниках. Залишились будинки, які раніше відносилися до зниклої магістралі: житловий флігель № 16б (зведений у 1892-1893 рр.) - колишній Костьольний пров.,1 та службова споруда № 18в (кін.XIX - поч. XX ст.) - колишній Костьольний пров., 3.



Адресний довідник "Весь Кіевъ" 1907 року. Однакові власники непарних садиб Костьольного провулку та Михайлівської вулиці



Адресний довідник "Весь Кіевъ" 1911 року. На Костьольного провулку вказані тільки парні номери



Михайлівська, 16б



Михайлівська, 18в. Наліво відходить траса ще одного зниклого провулку - Запланного
На парному боці провулку розташовувалося кілька окремих садиб. Вони мали досить складний рельєф, тому масштабна забудова там не велася. І досі зберіглося кілька флігелів, що сьогодні мають адреси по Михайлівський вулиці, а колись належали до Костьольного провулка - приміром будинок № 18б (кін.XIX - поч. XX ст.). Закінчувалася магістраль величезною садибою костелу, яка мала з боку провулку окремий номер 10.



Закінчення Костьольного провулку. Справа колишня садиба костелу, двоповерхова будівля попереду - Михайлівська, 18б



Михайлівська, 18б



Старий злив у підпірній стіні ліворуч від Михайлівської, 18б
Джерела:
  1. Олена Мокроусова  Лінія долі на долоні Києва - К.: Либідь, 2018 - 96 с.
  2. 2. Звід пам'яток історії та культури України. Енциклопедичне видання у двадцяти восьми томах. Київ. Кн 1. Ч. 2. М-С Відповідальний редактор П.Тронько.- К.: Головна редакція Зводу пам'яток історії та культури України при видавництві "Українська енциклопедія" ім. М.Р. Бажана - 2003 - С. 585-1216.
  3. Прибавление к путеводителю "Киев и его окрестности" - К.: Типография И. и А. Давиденко - 1882
  4. Адресная и справочная книга "Весь Киев". 1907 год. Издание С.М. Богуславского. Типография 1-й Киевской Артели.
  5. Адресная и справочная книга г. Киева на 1909 год (год издания шестой). Типография С.В. Кульженко
  6. Адресная и справочная книга "Весь Киев". 1911 год. Издание С.М. Богуславского. Типография 1-й Киевской Артели.

Михайлівська вулиця, Костьольна вулиця

Previous post Next post
Up