Маскарпоне (італ. mascarpone) - італьянскі мяккі сметанковы сыр з каровінага малака.
Маскарпоне ўпершыню пачалі рабіць недалёка ад Мілана ў канцы 16 або пачатку 17 стагоддзя. Назва адбываецца ад слова "mascarpa" - малочны прадукт, які вырабляюць з сыроваткі сыру страккіно, ці ад "mascarpia" - «рыкотта» на мясцовым дыялекце.
Сыр маскарпоне робіцца з вяршкоў, у якія дадаюць вінную кіслату. Пасля дэнатурацыі масу награваюць да 80-90 градусаў С, даюць ёй згуснуць, а сыроватцы сцячы - і сыр гатовы. Такім чынам, працэс падрыхтоўкі займае крыху больш за суткі. У прынцыпе, маскарпоне можна прыгатаваць у хаце з вяршкоў і віннай або цытрынавай кіслаты - ці нават простага цытрынавага соку. Гэты мяккі сметанковы сыр на самай справе зусім і не сыр, а сквашанныя сліўкі, знятыя з малака, з якога потым робяць іншыя сыры, - па гусце ён больш падобны на вельмі густую і тлустую смятану. Маскарпоне прынята называць сырам з сычужнай закваскі, хоць яго вытворчасць значна бліжэй да вытворчасці ёгурта, чым сыру.
Гэты сыр - адмысловасць рэгіёну Ламбардыя, дзе яго выкарыстоўваюць у многіх стравах, самае вядомае з якіх - дэсерт цірамісу. Таксама маскарпоне часта дадаюць замест масла ці пармезану ў рызотта або ў падліўку для пасты - каб зрабіць яе больш тлустай (тлустасць маскарпоне - 75%).
З-за крэмаабразнай кансістэнцыі маскарпоне выдатна падыходзіць для дэсертаў (досыць падсаладзіць яго і падаць з садавінай або ягадамі); шмат хто проста нашмароўвае яго замест масла на бутэрброды.
© Святлана Калтовіч, 2011 г.