Блінцы з сёмгай

Dec 30, 2011 01:14


Разнавіднасцяў бліноў у свеце існуе вялікае мноства, і хібна меркаваць, што бліны з'яўляюцца спрадвечна рускім прадуктам. Гісторыя іх узнікнення сыходзіць далёка за межы нашай эры - у шматлікіх народаў так ці інакш існавалі бліны і існуюць дагэтуль. Але сапраўдныя рускія бліны - з мясам, ікрой і сёмгай - папулярныя ў Расіі ва ўсе часы.
Рэдка якая кулінарная страва зможа параўнацца па папулярнасці з блінамі. Сакрэт не толькі ў прастаце прыгатавання, але і ў вялікай шматстатнасці варыянтаў іх падачы. Бліны могуць быць як простыя, так і з начыннямі - фруктовымі, мяснымі, рыбнымі і шматлікімі іншымі. Раней рабіліся бліны з дражджавога цеста так званым рошчынным спосабам. Само ж цеста выраблялася з розных гатункаў мукі.
Блінцы з сёмгай з'явіліся, хутчэй за ўсё, на Далёкім Усходзе. Там гэта каштоўная рыбка больш даступная. Такія блінцы шануюцца нароўні з блінамі з ікрой - яны блізкія па смакавых сваіх якасцях і дарагоўлі з-за каштоўнасці свежай чырвонай рыбы.
Як гатаваць блінцы
Нішто не параўнацца з магчымасцямі рускай печкі. Менавіта ў ёй і прынята гатаваць сапраўдныя рускія бліны. Менавіта там яны атрымліваюцца гэтак смачнымі і румянымі. Пры прыгатаванні бліноў нават печ тапіць прынята бярозавымі дровамі.
Сучасныя павевы ўнеслі сваё ўкладанне ў цяперашнія спосабы прыгатавання бліноў - гаворка ідзе пра пліты і патэльні. Калі раней бліны гатавалі ў рускай печы на злітаваных патэльнях невялікага памеру, то цяпер гаспадынькі выкарыстоўваюць сучасныя патэльні з тэфлонавым пакрыццём. Але ўсёткі рэкамендуецца за адсутнасцю рускай печы гатаваць бліны на чыгуннай патэльні, пажадана невялікага памеру ў дыяметры.
Для прыгатавання бліноў бярэцца чыстая патэльня, пажадана, каб яна выкарыстоўвалася толькі  для прыгатавання бліноў. Для таго каб бліны не прыгаралі і лягчэй саслізгвалі з патэльні, яе змазваюць паловай бульбіны, намочанай у масле.
Бліны - гэты сапраўды народны здабытак. Гатаваць іх можа і павінен умець кожны чалавек. За мяжой пра знакамітыя рускія бліны з ікрой і сёмгай кажуць даволі часта. Прычым такія блінцы за мяжой саступаюць па папулярнасці толькі рускай гарэлцы.
Барацьбіты за здаровае харчаванне могуць гадзінамі спяваць пра тое, як шкодна спалучэнне тых ці іншых начынняў, ды і саміх бліноў. Але гэта ніколькі не бянтэжыць праўдзівых аматараў гэтага выдатнага прадукта. Прычым у апошнія гады аматары бліноў адраджаюць традыцыі і пачынаюць гатаваць блінцы па найстаражытнейшых рэцэптах нашых продкаў. І вось у іх можна знайсці не толькі тлустыя бліны, але і нішчымныя блінцы, не здольныя нашкодзіць постаці.
© Святлана Калтовіч, 2011 г.



бліны, стравы, артыкул

Previous post Next post
Up