Блінцы з яблыкамі

Dec 30, 2011 00:52


Бліны нельга лічыць асабліва вясковай ці сялянскай стравай. Аднак традыцыя іх выпечкі склалася менавіта ў сельскай мясцовасці. Дагэтуль у вёсках няма гаспадыні, якая не пякла б бліноў па ўласным рэцэпце, які перадаецца з пакалення ў пакаленне. Безумоўна, кожная гаспадыня бліны выпякае па-свойму, але існуюць і агульныя правілы іх прыгатавання.
Бліны не павінны быць занадта тоўстымі, але яны павінны атрымацца пышнымі і добра прапечанымі. Верхняя паверхня бліна павінна быць дзіркаватай, а ніжняя - гладкай. Блін павінен быць румяным, гэта значыць і не надгарэўшым, і не бледным. Пякуць бліны на сметанковым масле, радзей - на свіным тлушчы. Бліны павінны мець аднолькавы памер, што лёгка забяспечыць, калі печ бліны на адной патэльні ці на двух аднолькавых.
Часта блінцы пякуць на масле, але нярэдка смажаць іх і на сале ці жывёльным тлушчы. Такія бліны больш пажыўныя і не меней карысныя, калі не захапляцца паглынаннем бліноў штодня. Лягчэйшыя блінцы пякуць з даданнем вады, а начынне выбіраюць фруктовае. Адмысловым ласункам заўсёды лічыліся блінцы з яблыкамі. Прычым, як гэта заўсёды бывае, любяць іх больш там, дзе садавіны расце трохі - напрыклад, у Сібіры.
Начынні для бліноў: гісторыя і геаграфія
Бліны з мёдам уваходзяць у лік самых папулярных страў рускай кухні. Звычай падаваць бліны з мёдам злучаны з традыцыяй імпрэзы Мядовага Спасу. У перыяд, папярэдні гэтаму святу, збор мёда найболей багаты. А начынне бліноў яблычным варэннем традыцыйная для імпрэзы Яблычнага Спасу, які прыходзіцца на збор ураджая яблыкаў у канцы жніўня.
Рэцэпты бліноў сталі запісвацца ў часы рускага цара Пятра I. А ўсё пра сярэднявечныя бліны можна пазнаць, пабываўшы ў сёлах у старавераў, якія пражываюць на Ўрале і ў Сібіры. Стараверы пякуць бліны так, як іх пяклі ў старажытныя часы, зусім не змяніўшы рэцэпт. Каб начыння не дакучалі, гаспадыні імкнуцца іх разнастаіць. Найболей папулярнымі начыннямі для бліноў лічаць капусту ў тушаным ці смажаным відзе, бульбу, гародніну і садавіну менавіта тых месцаў, дзе яны і растуць.
У Расіі жыве некалькі народнасцяў, і гэта спрыяе змешванню розных культур. Падчас міжнацыянальных зносін людзі, якія пражываюць на тэрыторыі сучаснай Расіі, абменьваюцца жыццёвым досведам, іх культурныя традыцыі парой пераплятаюцца. Гэта справядліва і ў стаўленні кухарскага і кулінарнага мастацтва.
Славянскія бліны
Сярод славян існуе і іншая традыцыя прыгатавання бліноў, паводле якой іх абсмажваюць на распаленым свіным сале. Пасля распальвання сала на патэльні абсмажваецца рэпчатая цыбуля, дадаюцца памідоры з яйкамі - смажыцца яечня з таматамі. Гэту яечню і падаюць да абсмаленых бліноў. У якасці начыння для бліноў часта выкарыстоўваюць перамолатае мяса свініны ці таўчоную бульбу. У некаторых выпадках свініна замяняецца мясам птушкі, якое таксама папярэдне перамолваюць на мясасечцы. Як правіла, у гэтых мэтах выкарыстоўваюцца кураціна ці гусяціна, больш тлустае качынае мяса выкарыстоўваецца радзей.
Часам у якасці начыння для блінцоў выкарыстоўваюць смажаныя грыбы. Соль у цеста дадаецца ў малой колькасці і далёка не заўсёды, што не зусім апраўдана - соль паляпшае густ бліноў, застаючыся незаўважнай сама па сабе.
Беларускія начынні для бліноў
У Беларусі, што цікава, густы зусім іншыя. Тут больш шануюцца не блінцы з яблыкамі ці іншай садавінай, а блінцы з начыннем з вараных яйкаў і зялёнай цыбулі. Вельмі часта ў начынне дадаюць вялікую колькасць розных спецый, што надае блінам адмысловую пікантнасць. Адным з любімых страў беларусаў з'яўляюцца бліны з грыбамі, бульбачкай і цыбуляй. А блінцы, начыненыя тушанай капустай, на свой густ вельмі нагадваюць усім знаёмыя піражкі з гэтым начыннем. Апроч традыцыйных бліноў, беларускія гаспадыні частуюць сваіх сваякоў блінцамі, па відзе якія нагадваюць аладкі.
© Святлана Калтовіч, 2011 г.



бліны, стравы, артыкул

Previous post Next post
Up