* Калі папрыгараў рондаль, трэба наліць у яго дужы раствор солі. Праз некалькі гадзін закіпяціць, а затым ужо адчышчаць.
• Не спяшайцеся перакладаць падгарэўшую ежу ў іншы посуд. Пастаўце рондаль у халодную ваду, і ежа, якая папрыгарала, прыліпне да дна рондаля. Затым перакладзіце добрую ежу ў іншы посуд.
• Не варыце кашы ў эмаляваным посудзе, бо кашы ў ёй прыгараюць.
• Тоўстыя плямы на пліце трэба пасыпаць соллю, а затым ужо адціраць.
• Іржавыя жалезныя бляхі лёгка можна адшараваць волкай бульбінай з дробным рачным пяском.
• У кухні непрыемна пахне. Наліце на патэльню трохі сталовага воцату і трымайце на агні, пакуль ён не выпарыцца.
• Каб рукі не пахлі лукам, пратрыце іх рэзанай зелянінай пятрушкі. Каб рукі не пахлі часнаком, пратрыце іх рэзанай зелянінай салеры.
• Пах рыбы ў патэльняў і рондаляў знікае, калі іх працерці цеплай соллю, а затым спаласнуць.
• Пах лука можна выдаліць, нацёршы кухонныя дошкі і сталовыя прыборы сухой соллю.
• Не выкідвайце цытрынавую лупіну - калі вы пакладзяце яе ў ваду для мыцця, посуд, асабліва шкляная, набудзе бляск.
• Нікеляваны посуд добра чысціцца растворам, які складаецца са сталовай лыжкі воцату і чайнай лыжкі солі.
• Сталая неэластычнай губка будзе як новая, калі яе вытрымаць некалькі гадзін у воцаце, а затым прапаласкаць у цёплай вадзе.
• Зняць налёт ад чаю і кавы можна, працёршы кубак сталовым воцатам ці дужым растворам паваранай солі.
• Пасля разроблівання лука, часнаку і селядца рукі набываюць непрыемны пах. Для яго выдалення трэба намачыць рукі слабым растворам воцату, а затым вымыць.
• Калі ад працы на кухні афарбаваліся рукі - пратрыце іх яблычнай лупінай.
• Каб выдаліць іржу з нажоў, відэльцаў, лыжак і іншых прадметаў скарыстайцеся волкім рэпчатым лукам.
• Пры дадатку некалькіх кропель нашатырнага спірту да вады, прызначанай для мыцця рук, з іх выдаляюцца непрыемныя пахі.
• Рондалі і імбрычкі, пацямнелыя знутры, набудуць згублены колер, калі пракіпяціць у іх лупіну ад яблыкаў і груш.
• Адмыць бутэльку з-пад алею дапаможа кававая гушча.
• Чыгунную патэльню можна адшараваць, калі злёгку падцяпліць яе і працерці соллю, а затым пергаментам.
• Каб выдаліць з вазы для кветак пакінутыя на сценках белыя палосы, дадайце ў ваду для мыцця трохі воцату.
• Каб выдаліць цёмны налёт з кавачніка, у яго трэба наліць ваду, дадаць кавалачак цытрыны і пракіпяціць.
• Драўляны посуд лёгка ўбірае непрыемны пах. Для яго выдалення, посуд трэба працерці цёплай гарэлкай.
• Плямы ад яйкаў з металічных паверхняў можна выдаліць, праціраючы іх дробнай паваранай соллю.
• Шкляныя вазачкі будуць блішчаць, як крыштальныя, калі іх спачатку вымыць у цёплай салёнай вадзе, а затым апаласнуць халоднай вадой.
• Вэнджаную каўбасу будзе лягчэй ачысціць, калі перад чысткай патрымаць яе ў халоднай вадзе.
• Цвёрдая вэнджаная каўбаса будзе лягчэй чысціцца, калі пакласці яе перад чысткай на некалькі хвілін у маразілку.
• Калі вэнджаную каўбасу акунуць у дужы раствор солі, а потым падвесіць у прахалодным, добра праветрываемым месцы, гэта засцеражэ яе ад з'яўлення цвілі.
• Калі хлеб астудзіць, ён будзе рэзацца лягчэй і раўней.
• Свечкі для святочнага стала варта змясціць на некалькі гадзін у халадзільнік. Так яны будуць даўжэй гарэць.
• Тупы нож лягчэй вострыцца, калі папярэдне на працягу паўгадзіны патрымаць яго лязо ў слабым растворы солі.
• Новы поліэтыленавы пакет лёгка расчыняецца з дапамогай двух кавалачкаў лейкапластыру.
• Корак, пракіпячоны на працягу некалькіх хвілін, значна лягчэй уставіць у цеснае горлачка бутэлькі.
• Нельга доўга захоўваць у халадзільніку ці астуджаць у маразільнай камеры віно (асабліва белае) - ад гэтага яно хутка губляе свой водар.
• Страва, якую Вы рыхтуеце на пару, хутчэй сварыцца, калі пасаліць ваду, у якой стаіць рондаль.
© Святлана Калтовіч, 2011 г.