У Януковича є політичний двійник - король Джоффрі Баратеон

Oct 03, 2012 17:19

Коли я читав найкрутішу серію фентезійних романів Джорджа Мартіна “Пісня льоду і полум'я”, мені здалося, що прообразом короля Вестероса став нинішній український президент. Коли ж дізнався, що серія була створена ще до початку правління Януковича - подумав, що Віктор Федорович теж є фанатом “Ігор престолів”, і знайшов для себе взірець державного діяча.



Нехай вас не бентежить спроба автора порівняти стилі керування державами (Вестеросом і Україною), особисті риси, манеру спілкування, характери двох політиків - вигаданого і реального. Фентезійний шедевр - як і його екранізація “Ігри престолів” - настільки підкорили західний світ, що там вже давно з'являються статті з геополітики і мистецтва міжнародних відносин на прикладі сюжетної лінії “Пісні льоду і полум'я”.

Наприклад, найавторитетнішій у світі журнал зі світової політики Foreign Affairs присвятив роману Джорджа Мартіна дві статті. Перша - “Game of Thrones as Theory”, належить професору з міжнародних відносин Університету Массачусетса Чарлі Карпентер. Другу - “Game of Thrones as History” - написав американський історик-медієвіст з Університету Лойоли Келлі ДеВріса.

Інший впливий журнал, Foreign Policy, зробив глибокий політологічний аналіз роману. Предметом дослідження стала “реальна політика” правителів Вестеросу та інших континентів фантастичного світу. Пізніше відомий експерт з міжнародної політики, професор Університету Тафтса і головний редактор журналу The National Interest Деніел Дрезнер у колонці “How Game of Thrones found its political groove” розглядав політичну культуру і політичне лідерство у романах Мартіна.

Світ Вестеросу настільки схожий на реальність, що його можна і варто використовувати як посібник для життя на планеті Земля. Тому ми дослідили життєвий шлях і політичну кар'єру двох політиків - Джоффрі Баратеона та Віктора Януковича - і виявили майже 100% тотожність. Звісно, до дисертаційного дослідження на тему “Компаративний аналіз внутрішньої і зовнішньої політики короля Вестероса Джоффрі Баратеона і президента України Віктора Януковича: визначення політичних перспектив узурпації влади” нам ще далеко. Але скромні висновки і збіги вас потішать.
Читати продовження

Янукович, Україна, meritocracy

Previous post Next post
Up