Ravenna

Jun 06, 2014 22:29



У Равэне былі праездам, таму агедзець паспелі не ўсё. Найперш накіраваліся ў базыліку
Santuario Santa Maria In Porto.



У ёй знаходзіцца знакамітая выява Дзевы Марыі - каталіцкая святыня.



Madonna Greca


Сам горад вельмі стары. Некалі быў партовым, але мора адступіла, і цяпер да яго трэба ехаць кілометраў з 10.









Нечакана ўбачыць цягнік на вузкіх вулках.



Потым адправіліся глядзець знакамітыя на ўвесь свет мазайкі.



У базыліку San Vitale.



Храм пабудаваны ў 6-м стагоддзі.
Архітэктура ўразіла.




Каля храма многа саркафагаў.













Унутранае ўбранства.








Мазайкі візантыйскія, неверагодна прыгожыя. На жаль, фоцік мой не можа гэтага перадаць.





Унізе таксама мазайка.



6 стагоддзе - такая даўніна, што ўявіць складана.



Але тут жа захавалася ўсыпальніца Галы Плацыдыі, што датуецца яшчэ ранейшым часам -
5-м стагоддзем.



Там ёсць саркафаг, як мяркуецца, яшчэ з дахрысціянскіх часоў.



Сцены выкладзены яркімі, прыгожымі мазайкамі на біблейскую тэматыку.
Сэнс усёй гэтай яркасці - паказаць вечнасць і неўміручасць жыцця. Смерць не канец.

Алені п'юць з крыніцы жыцця.


Гэтая называецца "Добры пастыр".


Тут Св.Ларэнца.


Райскі сад.


Няма цемры нават уначы, залатога тут болей, чым чорнага.






Пасля ежы духоўнай, надыйшоў час падсілкавацца і матэрыяльна.
Абедалі ў пансіянаце каля мора.


Дзе фікусы растуць ў гаршчках.


Ды такія здаравенныя!


Гэта была не кавярня, таму елі, што дадуць.
З чаго складаецца італьянскі абед прыморскага мястэчка?

Найперш гэтага:


Не магу сказаць, што было лёгка пакласці ў рот невядома што, асабліва вось тое, з сіняватымі шчупальцамі. Але потым аказалася, што ўсё на дзіва смачнае, і асабліва са шчупальцамі :)

Затым прынеслі гэта, з наймякчэйшым амаль прэсным тварагом унутры і чымсьці марскім зверху. Усё пасыпаецца духмяным і вострым цёртым сырам. Незвычайны смак.


Запіваецца ўсё маладым шыпучым віном, якое, як я зразумела, італьянцы п'юць з кожным прыёмам ежы, як у нас кампот ці мінералку :)

Наступнае было гэта:


Злоўленая раніцай засмажаная да хрусту рыбка.

Длей гэта:


Крэветкі на палачках.

Яшчэ гэта:


Рыбнае філе.

Кожны раз, як я думала, што абед скончаны, неслі нешта яшчэ. Насупроць сядзеў дзядзечка-італьянец і ўважліва сачыў за маёй талеркай: падкладаў, пасыпаў, лімонам паліваў, у шклянку падліваў, прытым так міла нешта расказваў слова па-ангельску - па італьянску тры, усміхаючыся і жэстукулюючы - што, хоць я і мала што зразумела, але адмовіцца ад новай ежы не магла. У выніку аб'елася не на жарт.

Калі прынелі яшчэ і гэта:


- мне на ежу ўжо лепей было не глядзець. Таму пайшла дыхаць паветрам і разглядаць фікусы, а нашы сябры-італьянцы прапусцілі яшчэ па філіжаначцы кавы. Карацей, есці яны ўмеюць і любяць.

Астатні час, што мелі на Равэну, правялі на ўзбярэжжы.


Мора заўсёды прыўкраснае, нават у кепскае надвор'е.



На беразе многа-многа ракушак.



Прыхапіла парачку на памяць :)


Адрыятыка.

image Click to view


Previous post Next post
Up