Український живопис. серія 4, не запланована. Повчальна історія для Іуд.

Aug 15, 2012 00:31



Портрет Гната Івановича Галагана. 1740-ві роки. Художник традиційний - невідомий.

Портрет цей я збиралась розмістити в серії козацьких портретів. Але передумала і поміщаю його зараз, окремо, з натяком.

Гнат Петрович Галаган - полковник чигиринський. Український військовий і політичний діяч.
Брав участь в Північній війні, очолював компанійський полк у військах гетьмана Івана Мазепи.

Потім зрадив Мазепу в 1708 і перебіг до Петра.

14 травня 1709 року допоміг царським військам полковника П.Яковлєва зруйнувати Стару Січ, яка була тоді майже беззбройна - у ній лишилися тільки старі козаки, отамани та полковники, які вже своє відвоювали.

Січовий отаман Яким Богуш вирішив все- таки дати бій, унаслідок чого майже всі запорожці загинули, а тих, що здалися в полон, Ґалаґан посадив на палю та пустив на плотах вниз по Дніпру на пострах тим козакам, які ховалися у плавнях.

За цю зраду отримав чигиринське полковництво.

Запорожці, які вціліли після погрому Січі, вважали Ґалаґана своїм особистим ворогом, і у 1710-1711 рр. повсякчас полювали за ним та його майном на Правобережжі, через що Ґалаґан не міг нормально організувати тут своє господарство. Це змусило його звернутися до Скоропадського з проханням перевести своє майно та худобу на розташування в Прилуцький полк на Лівобережжі, на що отримав згоду.

Жив, не тужив, багатів. Рід вкорінився - дворяни, поміщики, чудова кар"єра і знатність. Мабуть, багато хто любувався прекрасному парково-палацовому ансамблю в Сокиринцях Чернігівської області? - ну, так це Галаганів, багатство роду яких ціною страшної зради Батьківщини і товарищів, положив Гнат Іванович Галаган.
Але.

27 квітня 1869 року подружжя Ґалаґанів постигла втрата - помер їхній син, єдина їхня дитина, шістнадцятирічний Павло Ґалаґан. Горе батьків було безмежним і невтішним. Подейкували, що Ґалаґан після смерті сина почав вірити в містику, повірив і у прокляття запорозьких характерників на весь його рід.

Адже у той страшний 1709 рік, рівно 160 років тому, коли москалі, захопивши при допомозі Ґалаґана Запорозьку Січ, звіріючи від гарячої крові рубали полоненим січовикам голови і дерли з живих шкіру, козаки прокляли зрадника до сьомого коліна. Павло саме й був отим сьомим коліном Гната Ґалаґана, на ньому цей рід і закінчився.
-----------------------------
Я в своїй ф-стрічці наткнулась на повідомлення, що тв-канали можуть через 3 місяці взагалі відмовитись від української мови, а потім ще на те, що чоловік, що розмістив щит з бабусею "узнала, що внук голосував за регіони - переписала хату на кота" - об"явлений в всеукраїнський розшук не знамо за що.

Подумалось - та як так? ці, що працюють на каналах - адже там більшість теж українці - в цій країні просто статистично більшість українці - та хіба ж можна так себе не поважати?
Безчестя - воно завжди аукається. Див..вище.

Як же жалко, що в 2005 році цю банду не розкатали в пил, не зважаючи на крики склеротичної Європи і самих бандитів. Інстинкт самозбереження у суспільства відмовив.

Живопис України., Бароко, Український портрет, Козацтво

Previous post Next post
Up