Carinis paminklas kontrabandininkų-galvažudžių aukai Kalniškėje

Sep 10, 2014 20:07


Po kruopelytę medžioju tuos kur ne kur išlikusius XIX a. kontrabandos karų trupinius - paminklus caro pasieniečiams, žuvusiems susišaudymuose su lietuvių knygnešiais-kontrabandininkais.
Vieną kapą grumlinas1 dėka radau pernai vasarą senoviniam Švėkšnos kapinių stačiatikių kamputyje - kazokas, "miręs nuo žaizdų" 1875-aisiais. Na, bet tai aprašiau dar pernai metų vasarą.

Bet neseniai, paskaitęs straipsnį "Paminklo Kalniškėje paslaptis" - sužinojau, kad yra dar vienas - Kalniškėje (t.y. tarp Vėžaičių ir Gargždų). Ten kažkur pakelėje, užgožtas krūmokšnių,  rymo obeliskas su tokiu užrašu: „1870 m. naktį į sausio 7 dieną kontrabandininkai galvažudžiai nužudė 45 metų amžiaus kapitoną Dovidovič. Paminklą pastatė tarnybos draugai ir žmona.“

Manau paminklas turėtų būti, kažkur šioje siaurutėje "Žemaičių plento" gatvelėje, gal kažkur čia.
Pats iki šių vietų nežinau kada beprasibrausiu ir baugu to paminklo nepamatyt. Bandžiau pasivažinėt toje vietoje su google street view-u, bet toji atkarpa lyg tyčia neišfotografuota (googlemobilis nepravažiavo?), o ir šiaip - kažin ar nuo kelio jis matyti. Brūkštelėjau laiškutį (elektroninį) į Gargždų krašto muziejų, bet atsakymo nesulaukiau.
Gal kam iš skaitytojų toji vietovė arčiau, ir kas nori patirti nuotykių ieškodamas primirštos senosios istorijos salos?..:) Man labai reikėtų kokybiškų to paminklo fotografijų..

kontrabanda, muitinė, mūsų miesteliai, ieškojimai, įdomybės, istorija

Previous post Next post
Up